• Načítám...
>

Elektrické tramvaje v Praze slaví 130 let

  • 14. července 2021,
  • 18:48,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Před 130 lety vyjela do pražských ulic první, elektrická tramvaj. Toto výročí se rozhodl oslavit i pražský dopravní podnik, a to hned několika akcemi. Vrcholem pak bude tuto neděli slavnostní průvod tramvají.

Reklama

Osmnáctého července roku 1891 vyjela v Praze na koleje první elektrická tramvaj. Sto třicáté výročí zahájení provozu se rozhodl připomenou pražský dopravní podnik, a to hned několika zajímavými akcemi.

"Komentované prohlídky v muzeu, setkání s Křižíkem, kde se návštěvník dozví mnohé zajímavosti z jeho života. Pak je to kometovaná vycházka po trati první tramvaje. Pak jsou to koncerty tady na horním dvoře. Hlavním vyvrcholením bude průvod třinácti historických vozidel, který v neděli ráno projede Prahou," konkretizoval Petr Malík - vedoucí jednotky historická vozidla DP hl. m. Prahy.

V neděli osmnáctého července, tak v 8:15 hodin, vyjede ze smyčky Královka průvod, který bude mít v čele vypůjčený vůz z Plzeňských městských dopravních podniků z roku 1899.

"Je typu Křižík a Brožík. Za ním tedy pojede několik našich vozů historických, ať už se jedná opravdu o ty dávné vozy z expozice, a pak i ty modernější zástupci. Nejstarší T1, T2 pojede v průvodu, nejstarší dochovaná T3 a samozřejmě moderní vozy," popsal Jan Šurovský - technický ředitel DP hl. m. Prahy.

Tato historická tramvaj vypůjčená z Plzně pak bude k vidění v Muzeu dopravního podniku ve Střešovicích až do září příštího roku. Dopravní podnik pokřtil i další z tramvají 15T, tentokrát po Františkovi Jansovi. Ten patřil k nejvýznamnějším osobnostem elektrické trakce u nás.

"Člověk, který se podílel na zavádění nových typů tramvají v pražském dopravním podniku, ale i na zavádění trolejbusové dopravy. Ale i na železnici měl projekty. Navíc učil na dopravní škole a jeho rukama prošlo mnoho inženýrů, kteří pak vlastně tu práci vykonávali přímo v dopravním podniku," dodal Petr Malík - vedoucí jednotky historická vozidla DP hl. m. Prahy.

Vstupenky na akce můžete zakoupit na stránkách fanshopu dopravního podniku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu