• Načítám...
>

V zoo se vylíhlo pět malých krajt

  • 15. července 2021,
  • 16:40,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pět malých krajt se narodilo, před několika dny, v pražské zoologické zahradě. Jde o druh krajta Albertisova. Tyto krajty jsou zajímavé svým zbarvením. O malé hady se nyní už intenzivně starají chovatelé.

Reklama

Nejedovatý škrtič, to je krajta. Existuje jich asi 30 druhů a jednou z nich je krajta Albertisova. V pražské zoologické zahradě se nedávno vylíhlo 5 mláďat tohoto druhu.

"Je to had z Nové Guinei čili relativně nám vzdálený a je to had, který je maličko obtížnější, nežli jsou jiné druhy krajt. Takže z jejich vylíhnutí máme velkou radost. My je tady máme vlastně více než dvacet let, ale mláďata jsme měli naposledy v roce 2009," uvedl Petr Velenský - kurátor plazů, obojživelníků a ryb.

V zoo si totiž museli počkat, než jim doroste chovná samička. Nyní se o mláďata krajty už starají chovatelé.

"Měří padesát centimetrů čili jsou stejně velcí jako někteří hadi v dospělosti. Oni ještě neabsolvovali to první svlékání. Ještě nesvlékli, poprvé po vylíhnutí, vrchní vrstvu pokožky. Až teprve potom začnou poprvé přijímat potravu a my doufáme, že se takzvaně chytnou na myších," popsal  Petr Velenský - kurátor plazů, obojživelníků a ryb.

Dospělí jedinci, tohoto druhu krajty, dorůstají až dvou a půl metru a mají velice atypickou barvu.

"Tělo je hnědě žluté s krásnými lesky. Černá hlava s výraznými bílými proužky na horním rtu. Oni loví v noci na zemi, anebo v křovinatém patře nebo klidně ve stromech a bývají považováni za docela ostré hady. V literatuře se často popisuje jejich neobyčejná kousavost. Není to pravda. Já bych spíše řekl, že jsou to hadi s charakterem, kteří si nenechají jen tak něco líbit," dodal Petr Velenský - kurátor plazů, obojživelníků a ryb.

Tyto krajty můžete v pražské zoologické zahradě vidět v teráriích u Rezervace Bororo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu