• Načítám...
>

Autobusy na lince 201 budou poháněny elektřinou

  • 16. července 2021,
  • 13:46,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Autobusová linka číslo 201 se dočká elektrifikace. Rozhodli o tom pražští radní. První autobusy poháněné elektřinou by na této lince mohly vyjet přibližně za 5 let.

Reklama

Na autobusové lince číslo 201, městské hromadné dopravy, budou v budoucnu jezdit vozy poháněné elektřinou. Hlavní město tak reaguje, mimo jiné, v návaznosti na naplňování Klimatického plánu hlavního města Praha. O zahájení projektové přípravy elektrifikace této linky, rozhodli pražští radní.

"Je to významná linka, řekněme celoměstského charakteru, která jezdí z Nádraží Holešovice na Černý most. V tomto úseku by byla elektrifikována za pomoci autobusu s dynamickým dobíjením," uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Aby mohl být záměr realizován, musí dopravní podnik vybudovat potřebné nabíjecí infrastruktury. Trolejové vedení, ze kterého bude trolejbus za jízdy dobíjen, pokryje zhruba 58 procent z celkové délky trasy. 

"V úsecích směrem do kopce vlastně ty autobusy využívají trolejové vedení. Tím mají i větší výkon a mohou se dobíjet. A v úsecích z kopce, tak využívají naopak rekuperaci a dobíjejí baterku," popsal Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.  

Odhadovaná výše nákladů na projektovou přípravu záměru činí zhruba 18–20 miliónů korun. Na elektrifikaci linky č. 201 pak asi 600 miliónů korun.

"Nyní jsme schválili záměr. Dopravní podnik začne hledat projektanta. Poté se to musí postavit, vysoutěžit autobusy. Očekávám, že to může být nejdříve někdy v horizotu čtyř, pěti let," dodal Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Vedení magistrátu si od tohoto kroku slibuje zejména snížení emisí a hluku v hlavním městě.


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu