• Načítám...
>

Dopravní hřiště na Proseku má i handbike

  • 16. července 2021,
  • 13:28,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Tisíce dětí už navštívily dopravní hřiště na Proseku a seznámily se tak s fungováním křižovatek nebo dopravními značkami. Na hřišti si můžete i teď půjčit odrážedlo, kolo nebo autíčko a zkrátit si tak čekání na začátek školního roku. Nově na tomto dopravním hřišti mají k dispozici také handbike.

Reklama

V Litvínovské ulici na Proseku najdete dětské dopravní hřiště, které nabízí zábavu a poznání třeba i o letních prázdninách. Za dobu jeho existence ho navštívily už tisíce dětí.

"Tohle dopravní hřiště jsme vybudovali v roce 2008 a od té doby poměrně úspěšně funguje pro nemálo generací dětí. Ty, co začínaly v roce 2008, už dnes dávno jsou ve věku teenegerů.To dopravní hřiště slouží v dopoledních hodinách v průběhu školního roku pro naše základní a mateřské školy a odpoledne a o víkendech pro veřejnost. Je poměrně hodně navštěvováno. Může tady jezdit dohromady až třicet dětí Největší zájem je samozřejmě o elektroautíčka, protože to pro ty děti simuluje běžný provoz. No a myslím si, že za těch bezmála třináct let opravdu to hřiště ukázalo, že vhodně doplňuje ty naše aktivity na Praze 9," uvedl Zdeněk Davídek, radní MČ Praha 9.

Hřiště obsahuje všechny prvky, které k dopravní výchově potřebujete. Najdete tu tak množství křižovatek, dopravních značek, ale třeba i model čerpací stanice. Kdyby jste se rozhodli na toto dopravní hřiště v Praze 9 přijít, rádi vás tu uvítají a veškeré dopravní prostředky, jako jsou kola, odrážedla, šlapací motokáry nebo elektrická autíčka, vám tu zapůjčí. Stejně jako helmu, která nemůže na dětském hřišti chybět.

"V současné době, i díky pomoci hlavního města Prahy, jsme se rozhodli rozšířit nabídku vozidel i o handbike, to znamená kolo pro handicapované. To znamená, aby i oni si mohli vyzkoušet dopravní výuku v praxi," upozornil Zdeněk Davídek, radní MČ Praha 9.

"Je to kolo, které dětem s tělesným postižením umožňuje jízdu jako zdravým dětem. Je to vlastně tříkolové kolo, takže to má vlastní stabilitu. Na tomto kole se šlape rukama. Vlastně všechno se dělá rukama. Šlapání, zatáčení, takže je to do určité míry fuška. Proto i to kolo má takový tlačící rám, aby když přijde to dítě s maminkou nebo s tatínkem, tak aby za ten rám mohli pomoci," popsal Tomáš Pouch - předseda neziskové organizace Černí koně.

Handbike si na dopravním hřišti mohou zkusit i děti bez postižení, aby lépe porozuměli těm handicapovaným.

"Co se týká dětských dopravních hřišť, tak tato kola jsou novinkou. Nikde na světě to doposud není, a právě Praha se rozhodla vybavit více těchto dopravních hřišť, aby šla příkladem ostatním městům s tím, že i dopravní hřiště a výuka jsou otevřeny i dětem s handicapem," dodal  Tomáš Pouch - předseda neziskové organizace Černí koně.

Veškeré informace o dopravním hřišti, včetně ceníku najdete na stránkách dopravnihristeprosek.cz

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu