• Načítám...
>

V pražské zoo se poprvé narodilo mládě ježury australské

  • 16. července 2021,
  • 15:39,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

První mládě ježury australské, v jeho historii, se vylíhlo v pražské zoologické zahradě. Mládě teď váží zhruba 400 gramů a už je částečně samostatné. Zajímavostí je to, že ho matka krmí v několikadenních intervalech.

Reklama

Unikátní přírůstek mají v pražské zoologické zahradě. Vůbec poprvé se zde vylíhlo mládě ježury australské. Odchov tohoto zvířete v zoologických zahradách je velkou vzácností.

"Mládě ježury, je z pohledu zoologa, absolutně bizarní stvoření. Jak se přesně vylíhlo, to my nevíme. Samice ježury snáší vejce skrytě a pak si ho umístí do vaku na břiše. Zhruba deset, jedenáct dnů trvá inkubace toho vejce. A pak tedy to mládě je u samice ve vaku," uvedl Pavel Brandl - kurátor chovu savců.

"My ten chov celý máme pod kamerami, takže můžeme pozorovat, jak se to mládě vyvíjí.  Víme vše od prvního dne. Podle aktuáního, dnešního vážení má mládě 405 gramů, což znamená, že je přírůstek zase o 45 gramů, oproti poslednímu vážení, které bylo před pěti dny," upozornil David Vala - chovatel.

V současné době je mládě už do určité míry samostatné.

"Ta samice ho odložila ze svého vaku. V posledních dnech jsme se setkali s opravdu velmi bizarním chováním. Samice ježury kojí své mládě obvykle v intervalu několika dnů. Teď v poslední době, jsou to zhruba dva dny, v našem případě. No a mezitím ta samice to mládě ukrývá. Teď ho zahrabává do vrstvy zeminy," popsal Pavel Brandl - kurátor chovu savců.

Podle kurátora je toto mládě schované až pod 40 kilogramy zeminy. Zcela samostatné by mládě mělo být v prosinci, kdy přechází z mateřského mléka na pevnou stravu. Právě tento okamžik bude pro malou ježuru nejdůležitější. Dospělí jedinci se pak živí mravenci nebo termity.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu