• Načítám...
>

Díla Jiřího Šalamouna jsou k vidění v Museu Kampa

  • 16. července 2021,
  • 15:29,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Maxipes Fík a další díla Jiřího Šalamouna jsou k vidění v Museu Kampa. Výstavu pod názvem Kdo neviděl, neuvěří, to mně věřte!, mohou vidět návštěvníci až do 30. září.

Reklama

Maxipes Fík a další díla Jiřího Šalamouna jsou k vidění v Museu Kampa. Návštěvníci si tu mohou prohlédnout stovky děl tohoto českého výtvarníka a ilustrátora.

"Naším cílem bylo připravit rodinnou výstavu. To znamená výstavu, kde jsou jak ilustrace pro děti, tak ilustrace pro dospělé. Je to v zásadě průřez tvorbou Jiřího Šalamouna. To znamená milovníci dětských večerníčků si přijdou na své. Stejně tak lidé, kteří znají ilustrace profesora Šalamouna třeba z knihy Poslední Mohykán," uvedl Jiří Pospíšil, správce Nadace Jana a Medy Mládkových.

"Průřez jeho ilustrační tvorbou i filmovou tvorbou i jeho grafickou tvorbou. Chtěli jsme ho ukázat hlavně prostě jako "Pana" ilustrátora, který ilustroval Posleního Mohykána, Hobita, Pana Tau. Kroniku Pickwickova klubu, Vybraná díla Kozmy Prutkova a spousty, spousty dalších děl," popsala  Terezie Zemánková, kurátorka výstavy.

Výstava jiřího Šalamouna nepřímo navazuje na expozice dalších, známých, českých ilustrátorů, jejichž díla byla v Museu Kampa již dříve k vidění.

"Museum Kampa, vedle jiných výtvarných žánrů, se zaměřuje i na ilustraci. V minulosti zde proběhlo několik velmi pěkných a úspěšných výstav významných českých ilustrátorů. Pánů Lady, Borna. Profesor Šalamoun je dnes už klasik. To znamená, myslím že patří sem, na Kampu, protože my se zaměřujeme na výtvarné umění druhé poloviny dvacátého století. A stěžejní díla Jiřího Šalamouna vznikala právě v této době od sedmdesátých let minulého století," dodal Jiří Pospíšil, správce Nadace Jana a Medy Mládkových.

Výstavu pod názvem Kdo neviděl, neuvěří, to mně věřte!, mohou vidět návštěvníci Musea Kampa až do 30. září. Otevřeno je ve všední dny od 12-18 hodin, o víkendu pak mezi 10-18 hodinou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu