• Načítám...
>

V zoo se pojídal hmyz

  • 19. července 2021,
  • 13:00,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hmyz, hrál hlavní roli o uplynulém víkendu, v pražské zoologické zahradě. Návštěvníci mohli ochutnat vybrané druhy hmyzu. Dopodrobna prozkoumat, některé ze zástupců hmyzí říše a podívat se na to, jaká zvířata se hmyzem živí.

Reklama

Uplynulý víkend v pražské zoologické zahradě patřil hmyzu. Konal se zde totiž víkend hmyzožravců. Hmyz je totiž častou potravou pro zvířata v zahradě. Pochutnává si na něm třeba i nejmenší psovitá šelma na světě, fenek.

"Fenci a hmyz je dobrá kombinace, protože fenci hmyz žerou velice ochotně. Je to jejich přirozená potrava v přírodě, takže i my se jim snažíme ho dávat. Dostávají různé druhy, jako například červy nebo sarančata, cvrčky, šváby. Takže mají velice pestrý jídelníček," popsala Martina Marešová - chovatelka malých savců.

Doslova hmyzí hody pak byly přichystány i pro návštěvníky zoo. Hmyz je totiž jídlo budoucnosti, a tady jste mohli ochutnat hned několik druhů. Například moučného červa, cvrčka nebo saranče.

"Výživová hodnota hmyzu je vysoká. Je tam vysoký obsah všech aminokyselin. Z té výživové stránky je to velký přínos s tím obsahem bílkovin, minerálů. Potom jsou tam vitamíny, hlavně řady B," konkretizoval Ivan Papoušek - organizátor akce.

Z hmyzu se tady také vařilo. A na své si přišli milovníci jak slaného, tak sladkého.

"Těsně před tou konzumací je usmrcujeme ve vroucí vodě, což je otázka sekundy. A pak jdou na pánev, kde se dochucují na různé způsoby. Buď naslano, máme tyto larvy. Ty děláme na kari. Takový orientální způsob. Nebo v případě cvrčků, ty děláme s česnekem a na másle. A sarančata ty děláme nasladko s banány, s čokoládou, v takovém palačinkovém těstíčku," vysvětlil Petr Švingr - hmyzí kuchař.

Zajímavý program si připravilo i vzdělávací oddělení zoologické zahrady.

"Máme tady napříkad ukázky strašilek, typu strašilka australská, strašilka ostruhatá, různé druhy pakobylek. Ale samozřejmě víme, že ne všichni jsou fanoušci tohoto. Proto tady máme i kreativní stanoviště, kde si děti mohou vytvořit hmyz z různých materiálů, aby si mohly odnést takovou památku," uvedla Klára Pokorná - pracovnice vzdělávacího a programového oddělení.

Víkend v pražské zoo si tak všichni návštěvníci užili a mnoho z nich ochutnalo svého prvního červa nebo cvrčka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu