• Načítám...
>

Praha zavedla nová pravidla pro předzahrádky

  • 21. července 2021,
  • 11:14,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražští radní odsouhlasili změnu, týkající se restauračních předzahrádek a jejich pravidel. Týkají se například ohraničení, zastínění nebo osvětlení. S tím, jaká má být nová podoba předzahrádek, ale nesouhlasí provozovatelé restauračních zařízení, kteří se plánují bránit soudní cestou.

Reklama

Pražští radní odsouhlasili změnu, týkající se restauračních předzahrádek a jejich pravidel. Ta nově zahrnuje požadavky na podobu ohraničení, zastínění a vybavení zahrádek. A až na výjimky zakazují, aby byly umístěny na podestách.

"Inspirací pro nás byly hlavně středomořské země Itálie, Francie, Španělsko, kde znáte, že zahrádky tam nemají žádné podesty. Slunečníky musí nějak, konkrétně vypadat. Nebýt to, až tak přehnaně reklamní slunečníky," uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Nová pravidla se také týkají zařízení pro vytápění předzahrádek nebo jejich osvětlení.

"Má být decentní. Přívod elektrické energie nemá vadit v průchodu přes ulici. Nemají tam být takové ty podélné prahy a další konkrétní detaily. Tak, aby zahrádky samozřejmě mohly existovat dále. Aby v tom veřejném prostranství, které zabírají, tak měly i nějakou hodnotu, která s tím veřejným prostranstvím bude korespondovat," konkretizoval Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

S tím, jaká má být nová podoba předzahrádek, ale nesouhlasí provozovatelé restauračních zařízení. Podle nich to může znamenat ohrožení existence některých podniků.

"Protože v době, kdy máme za sebou covidovou dobu ještě vlastně, která trvá, omezení stále trvají a lidé nemohou naplno využívat interiéru, tak je to pro podnikatele, kteří ty zahrádky využívají, prakticky likvidační. A je třeba upozornit, že i samotný magistrát, město, přijde o desítky miliónů korun ročně, což si myslíme, že je pro ně stejně nevhodné v tuto dobu, kdy se opravdu všichni potřebujeme finančně vzpamatovat. Takže ano, mohlo by nás to zlikvidovat," zdůraznila Libuše Šafránková, tisková mluvčí spolku POHO.

Asociace zaměstnanců a podnikatelů pohostinství, která sdružuje provozovatele restaurací v centru Prahy, se proto rozhodla proti krokům pražského magistrátu bránit soudní cestou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu