• Načítám...
>

Lennonovu zeď v Praze přiblíží nové muzeum

  • 21. července 2021,
  • 12:10,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V Praze se otevírá nové muzeum. To přiblíží zejména turistům z ciziny, ale i českým zájemcům, vznik a vývoj Lennonovy zdi na Velkopřevorském náměstí v Praze 1. Dozvědí se, jaké poselství nesly nápisy, které se na zdi objevovaly prakticky od šedesátých let. V muzeu pro ně bude připraven také půlhodinový dokument.

Reklama

Historii a souvislosti kolem vzniku Lennonovy zdi v Praze, teď pomůže osvětlit nové muzeum. To své brány otevírá vždy o víkendu, nedaleko Velkopřevorského náměstí v Praze 1. Za jeho vznikem stojí znalkyně a milovnice liverpoolské čtyřky Eva Ticháková, která tak chce upozornit na význam této proměňující se pražské plochy.

"Ta myšlenka Muzea Lennonovy zdi vznikla z toho nápadu, že mně bylo líto, že turisté nebo návštěvníci Lennonovy zdi nevěděli nic nebo věděli velmi málo o tom, co za ní stojí i co znamená. Jaká je její symbolika, a jaká je její historie, která je velice zajímavá," vysvětlila Eva Ticháková, autorka projektu muzea.

V místnosti s expozicí se mohou lidé na informačních panelech, které jsou v českém a anglickém jazyce, přenést zpátky do osmdesátých, respektive až šedesátých let a přečíst si zajímavosti o vývoji zdi, a o tom, jak se v čase proměňovala. Pro návštěvníky bude také připraven půlhodinový dokument, který mohou v prostorách shlédnout.

"Doposud nebyl zveřejněn. Také vypráví o historii Lennonovy zdi. Jsou v něm rozhovory s pamětníky, kteří sami u těch událostí byli, takže jde z toho vidět ta autenticita. Dále různé interaktivní prvky, tabule pro vzkazy, fotostěna a tak dále," konkretizovala Eva Ticháková, autorka projektu muzea.

"John Lennon v Praze není jen vynikající muzikant, nejsou to jen Beatles. John Lennon na Lennonově zdi na Kampě nebo na Velkopřevorském náměstí, je symbol v podstatě zvednutí lidí ke svobodě.  Takže my vnímáme Johna Lennona ještě tímto způsobem, a proto jsem velmi rád, že se tento kult svobody rozšiřuje i do dalších míst, jako je třeba tato," uvedl Petr Burgr, místostarosta MČ Praha 1.

Koncept Eva Ticháková zpracovávala zhurba čtyři roky. Tématu Lennonovy zdi se totiž věnovala už během studií, a to v rámci diplomové práce.

Muzeum by mělo fungovat jako živé, proměňující se místo. Autorka projektu doufá, že například čas od času přispějí někteří pamětníci například svými soukromými materiály. Jako deníčky, kresbami a podobně, které by mohly pomoci dokreslit dobu, ve které fanoušci poslouchali Beatles a toužili po svobodě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu