• Načítám...
>

Orangutan Pagy oslavil své narozeniny

  • 22. července 2021,
  • 9:55,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Orangutan sumaterský Pagy oslaví v pátek 23. července 20. narozeniny. Pagy je syn legendárního Kamy, historicky prvního, odchovaného orangutana v českých zoo a samice Upity. Od jara roku 2010 žil se svým starším bratrem Filipem v Zoo Bratislava, odkud byl v roce 2015 převezen zpět do Prahy. Pagy je otcem půlročního orangutaního samečka Kawiho, který je geneticky velmi cenným mládětem.

Reklama

Zoo Praha má další důvod k oslavě. Tím byly 20. narozeniny orangutana sumaterského Pagyho.

"23. července slaví náš orangutaní samec dvacáté narozeniny. Narodil se v Zoologické zahradě v Hodoníně. Jeho otec byl náš první, odchovaný orangutan v Československu Kama a jeho matkou byla samice Upita. Pagy je pro nás extrémně vzácné zvíře, protože z genetického hlediska, je to nejvhodnější geneticky samec v celém evropském chovu. Protože je to potomek Kamy, který je potomek orangutanů z volné přírody," upozornil Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů.

Pagy se narodil v Hodoníně, kde pobýval po dobu rekonstrukce pavilonu Indonéská džungle, kam byl po dokončení stavebních prací převezen. Část svého života prožil Pagy v bratislavské zoo. Odtud se zpět do Prahy vrátil opět v roce 2015.

"V době puberty odcestoval do Zoo Bratislava. A vlastně před dospělostí se vrátil do naší zoologické zahrady. Už jako chovný samec. V současné době chováme čtyři orangutany. Samce Pagyho, samici Mawar a mláďata. Samičku Diri a nejmladšího člena, samečka Kawiho," popsal Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů.

A jak se vlastně Kawimu daří?

"Kawi prospívá. Je to zdravé, čiperné mládě. Saje mateřské mléko, ale už ochutnává zeleninu a potravu dospělých. Zkouší šplhat, zkouší využívat venkovn výběh. A užívá si života," dodal Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů.

Kawi se v pražské zoo narodil 17. listopadu loňského roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu