• Načítám...
>

Evropské peníze pomáhají Suchdolu s dopravou

  • 21. července 2021,
  • 15:53,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Evropský projekt SMACKER pomáhá městské části Praha - Suchdol s dopravou. V rámci projektu vzniklo několik menších projektů, které mají podpořit veřejnou dopravu, jízdu na kole nebo upřednostnit chůzi před jízdou autem. Vznikl také projekt dopravního Terminálu Výhledy.

Reklama

SMACKER, tak se jmenuje evropský projekt, kterého se účastní městská část Praha - Suchdol. Projekt se zaměřuje na organizaci dopravy v blízkosti velkých měst, kde v posledních letech došlo k velké zástavbě, ale infrastruktura je tu nevyhovující.

"My se potýkáme vlastně se situací, kdy kolem Prahy vznikají obrovská sídliště a vlastně bez infrastruktury. Všichni obyvatelé jezdí do Prahy za prací, do škol, vozí děti a podobně," konstatoval Petr Hejl, starosta MČ Praha-Suchdol.

Projekt se tak zaměřuje na podporu služeb veřejné hromadné dopravy a mobility. Suchdol má v rámci tohoto projektu rozpočet zhruba 137 tisíc euro.


"Klíčovou součástí projektu, pro naši městskou část, je studie Terminálu Výhledy. Tento terminál navazuje na plánovanou tramvajovou trať Podbaba-Suchdol a má nabídnout služby a možnost přestupu, samozřejmě nejen pro občany Suchdola, ale i pro obyvatele okolních obcí," upozornila Gabriela Lněničková - manažerka projektu SMACKER.

V rámci terminálu by vzniklo i parkoviště P+R nebo B+R, pro přestup z kola přímo na hromadnou dopravu. Cíl je jasný: motivovat občany širokého okolí, aby před autem dali přednost hromadné dopravě, kolu nebo chůzi. V rámci projektu se tak uskutečnila i řada menších akcí.

"Například jsme pořádali soutěž ve spolupráci s organizací Pěšky městem-Pěšky do školy. Co se týká motivace lidí, to je například výzva Deset tisíc kroků. Snažili jsme se motivovat lidi k aktivnímu pohybu. Potom ještě další bych zmínila Den bez aut," dodala Gabriela Lněničková - manažerka projektu SMACKER.

Díky projektu probíhají třeba i setkání s vedením okolních obcí, zástupci Středočeského kraje, magistrátu a odborné veřejnosti. Hlavním diskuzním tématem je právě udržitelná mobilita.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu