• Načítám...
>

Zoo představuje naše hady

  • 22. července 2021,
  • 15:40,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Expozici, která se věnuje našim, českým hadům, můžete nově vidět v pražské zoologické zahradě. Můžete tak srovnat našeho jediného, jedovatého hada- zmiji, s několika druhy užovek. Jedním z cílů je zbořit předsudky vůči zmiji obecné, které často lidé mají.

Reklama

V pražské zoologické zahradě se otevřela nová, malá expozice. Ta se zaměřuje na hady, kteří se běžně vyskytují v české přírodě.

"Ten smysl je, představit je. Ukázat, že nejsou nijak extrémně nebezpeční. Ani jeden z nich. A do toho započítávám zmiji. A také připomenout, jaké jsou mezi jednotlivými druhy hadů rozdíly. Protože, i když zmije je chráněná, tak často lidé se snaží ji zabíjet. A často na určitou podobnost se zmijí doplácejí i jiné druhy našich hadů," konstatoval Miroslav Bobek - ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

U nás můžete potkat totiž hned čtyři druhy užovek. Hladkou, obojkovou, podplamatou a výjimečně i stromovou. Jak už ale bylo řečeno, zmije hraje v nové expozici prim.

"Orientujeme se na tu zmiji i proto, že bychom chtěli demitizovat i tu zmiji. Čili jednak je zbytečné bát se zmije tam, kde zmije nežije a žije tam třeba užovka hladká, kterou lidé neznají. Když už je to zmije, stejně je zbytečné se jí bát. Stejně je to velmi cenný a ohrožený prvek v naší přírodě, který můžeme obdivovat. A při zachování nějké zásadní opatrnosti, nám vlastně od zmije nic nehrozí, což je doložitelné statistikou," upozornil Petr Velenský, kurátor obojživelníků a plazů.

Že je pražská zoo úspěšná i chovatelsky, potvrzuje i to, že tu úspěšně rozmnožují všechny naše druhy hadů.

"Zrovna dnes jsme měli štěstí, že jsem otevřel líheň, a že vlastně se ukázalo, že se nám vylíhla celá snůška užovek podplamatých, což je ten vodní had, který žije i vlastně na okrajích Prahy. A je velice vzácná. A těch dvanáct mláďátek my budeme odchovávat a budeme je poskytovat dalším zoologickým zahradám. Stejně tak, jako jsme to udělali už v případě zmijí a vlastně všech těch druhů, které máme," dodal  Petr Velenský, kurátor obojživelníků a plazů. 

V pražské přírodě se pak kromě užovky podplamaté, která žije kolem Vltavy, můžete setkat i s užovkou hladkou. Ta se vyskytuje na sušších místech. Nejčastěji v metropoli potkáte užovku obojkovou. Naopak zmije se, podle kurátora Petra Velenského, v Praze nevyskytuje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu