• Načítám...
>

Vedení hlavního města se sešlo s předsedou vlády

  • 30. července 2021,
  • 12:59,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Směny městských pozemků za státní a financování dopravní infrastruktury. To byla hlavní témata schůzky předsedy vlády Andreje Babiše s vedením magistrátu. Praha chce jasné garance, že se stát bude finančně podílet na stavbě okruhů a metra. Jinak pozemky v Letňanech nedostane.

Reklama

Vedení hlavního města jednalo s předsedou vlády Andrejem Babišem o majetkových směnách a financování dopravní infrastruktury v Praze. Jednání bylo, podle pražského primátora, konstruktivní a jednalo se především o financování pražských okruhů a metra D ze státní kasy. Hlavní město chce totiž od státu garance.

"Z našeho pohledu ta ideální podoba té garance by měla formu garančního zákona. Ten finanční objem je velký, tak je nutné mít skutečně neprůstřelnou garanci. Je to pro nás zásadní i proto, že vlastně pan premiér neplní svoje sliby. Minule na směnách pozemků, kterou jsme s ním dohodli, to byla tedy směna ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, tam nám bylo slíbeno, že tam bude traumacentrum. Před pár týdny jsem se dozvěděl, poté co byly smlouvy podepsány, že žádné traumacentrum tam nebude, a že vlastně to předtím byly jen takové právně nezávazné deklarace," popsal Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Tuto špatnou zkušenost tak Praha už nechce zopakovat, a proto město chce tentokrát jasnou garanci. Stát se totiž podílí třeba i na stavbě městského okruhu v Brně.

"Že ty investice do infrastruktury, do zásadní infrastruktury Prahy, nejsou jen investice do Prahy, ale jsou to samozřejmě investice do celého státu," zdůraznil Petr Zeman, předseda výboru pro územní rozvoj ZHMP.

Na schůzce se jednalo také o pozemcích v Letňanech, kde by se podle premiéra měla postavit takzvaná "Vládní čtvrť".

"Na schůzce byli přítomni kolegové starostové těch dotčených městských částí. Kde si dovolím říci, že napříč vlastně politickým příslušnostem, máme shodu v tom, že to území je potřeba navrhnout komplexně. A máme shodu na tom, že skutečně největší slabinou je ta dopravní infrastruktura. Z toho vyplývá vlastně ta potřeba těch investic pro to, abychom to území nepoškodili, ale rovnoměrně rozvinuli," dodal Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy,

Praha tak připraví novou podobu memoranda, ta by se měla upravit do konce srpna. Vedení hlavního města by se pak mělo opětovně sejít s předsedou vlády.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu