• Načítám...
>

V Zoo Praha se narodilo mládě velblouda domácího

  • 28. července 2021,
  • 19:37,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

V Zoo Praha se narodilo dlouho očekávané mládě velblouda dvouhrbého domácího. Jedná se o první mládě, tohoto tradičně chovaného druhu, po devíti letech. Nyní poprvé zavítala dvoutýdenní samička do venkovního výběhu v horní části areálu, kde ji mohou návštěvníci pozorovat.

Reklama

Pražská zoologická zahrada má nový přírůstek. Narodilo se zde dlouho očekávané mládě velblouda dvouhrbého domácího. Dvoutýdenní samička je prvním společným potomkem jedenáctileté samice Sophie a o čtyři roky mladšího samce Ibrahima. Velbloudě mohou návštěvníci pozorovat ve venkovním výběhu v horní části areálu.

"16.7. se nám narodilo mládě velblouda. Je to samička. Porod proběhl dobře. Po nějakých zhruba čtrnácti dnech jsme tedy mládě pustili do skupiny. To seznamování proběhlo také dobře. Maminka si ho dobře hlídá. Pravidelně ho kojí a poměrně si dokáže zjednat ten respekt u zbytku skupiny," popsal Jan Mengr, kurátor kopytníků Zoologické zahrady hl. m. Praha.

Pozorovat je lze s celou skupinou prakticky celý den. Nejaktivnější je dopoledne při krmení. Velbloudi mají nejraději mrkev, seno a čerstvě nasečenou trávu. Krmit je mohou pouze chovatelé. Velbloudí samička si nejvíce pochutnává na mléku od své matky, která o ni vzorně pečuje a intenzivně si ji hlídá.

"Poslední mládě jsme měli vlastně v roce 2012. Od té doby se nám nepodařil žádný odchov. Takže teď je to vlastně, po dlouhé době, jedno z těch lepších mláďat, která,mohou návštěvníci vidět," konkretizoval  Jan Mengr, kurátor kopytníků Zoologické zahrady hl. m. Praha.

Aktuálně zoologická zahrada v pražské Tróji chová jednoho samce, čtyři dospělé samice a nově jedno mládě. 

"V pražské zoo chováme velbloudy dvouhrbé domácí už vlastně od roku 1932, což je pouhý rok od otevření zoo. Hned o rok později jsme přivítali první mládě. Do dnešního dne jich máme více než 36," konkretizovala Lucie Dosedělová, tisková mluvčí Zoologické zahrady hl. m. Praha.

Seznámit se s velbloudy blíže můžete i vy. Zoo Praha totiž nabízí pro návštěvníky takzvané Zážitkové krmení neboli Den s chovatelem, které je možné si zakoupit. Díky těmto akcím se tak můžete dostat do zázemí a vyzkoušet si, jak se o velblouda nebo třeba i o samotné mládě od rána do večera pečuje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu