• Načítám...
>

Parkování na P+R parkovištích bude dražší

  • 29. července 2021,
  • 17:48,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Parkování, na záchytných P+R parkovištích, v Praze od 1. srpna zdraží. Začne platit nový systém a ceník, který rozdělí parkoviště podle vzdálenosti od centra. Namísto dosavadních plošných 20 korun, se na některých bude platit až 100 korun za den, na největších 50 korun. Jde o zdražení po 10 letech.

Reklama

Po 10 letech dojde od 1. srpna ke zdražení parkování na P+R parkovištích v Praze. Důvodem pro navýšení cen je, mimo jiné, zkvalitnění služeb a výstavba nových P+R parkovišť.

"Nyní se kupříkladu staví velkokapacitní parkoviště na Černém Mostě, které vychází zhruba na půl miliardy korun. Dále také vznikají další plošná parkoviště a jejich technologie se postupně mění na možnost čtení registračních značek tak, abychom vlastně zrychlili i proces placení. Aby již řidiči nemuseli mít tu dvacetikorunu. Nebo nyní padesátikorunu na těch parkovištích," upozornila Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

Parkoviště budou nově rozdělena do třech zón, a to podle polohy a dostupnosti MHD. Zdarma zůstane zóna 0 se samoobslužným provozem bez hlídání a stáním maximálně na 12 hodin. Jde například o parkoviště v Běchovicích, na Kotlářce nebo v Troji v období mimo režim zoo.

"Dále je zóna 1. Tato zóna je dále od centra. Jsou to ta parkoviště, která jsou méně lukrativní, mohou být kupříkladu dále od městské hromadné dopravy. A tyto parkoviště jsou nově zpoplatněny padesátikorunou. A potom jsou ta lukrativní v centru. Anebo garážové. To je zóna 2. A tyto parkoviště jsou zpoplatněny stokorunou," popsala Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

Zdražení parkování na P+R parkovištích je terčem kritiky pražský opozičních zastupitelů. Například podle Ondřeje Prokopa ztratí tímto lidé motivaci tato parkoviště využívat.

"Je to věc, kterou nechápeme v opozici. Moc tomu nerozumíme, protože to jde přesně proti stylu dostávat auta z centra. Obáváme se toho, že vlastně lidé nebudou tolik motivováni odstavovat auta na těch odstavných parkovištích P+R a pojedou až do té cílové destinace, což si myslím, že prostě není dobře. Myslím, že pětinásobné zdražení, v některém tom pásmu, je opravdu extrémní. Mohlo dojít možná k nějakému menšímu zdražení. Ale pokud to zdraží z dvacetikorun na sto, tak mně to přijde neadekvátní," zdůraznil Ondřej Prokop, zastupitel hl. m. Prahy.

Kromě vyšších cen za parkování si Pražané, od 1. srpna, připlatí také za jednorázové jízdenky v MHD. Cena měsíčních a ročních kuponů ale zůstane zachována.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu