• Načítám...
>

Středočeský kraj podpoří projekt Cirkulární sken

  • 29. července 2021,
  • 21:22,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Nový projekt představil, ve spolupráci se Středočeským krajem a Středočeským inovačním centrem, Institut cirkulární ekonomiky. Na tématickém workshopu seznámil přítomné odborníky z oblasti životního prostředí a zástupce měst a obcí Středočeského kraje s takzvaným Cirkulárním skenem. Cílem projektu je zjistit, jak se nakládá s odpadovým materiálem, a jak se využívá.

Reklama

Co se děje s odpadovým materiálem ve městech či obcích má zjistit projekt, který představil Institut cirkulární ekonomiky. Ve spolupráci se Středočeským krajem a Středočeským inovačním centrem vznikl takzvaný Cirkulární sken. Na základě dat o odpadovém a materiálovém hospodářství má zjistit, jakým způsobem se s materiály nakládá, jak se využívají a případně kde končí. 

„Cílem projektu je zjistit, jakým způsobem se nakládá s odpady a vracet je zpět do systému tak, aby odpady nebyly. Proto se dnes město zaměřuje na to, jakým nejefektivnějším způsobem sbírat bioodpady a využít, tedy recyklovat je v městě, anebo jakým způsobem založit místa, kde se budou velkoobjemové odpady opravovat. A nábytek a další znovu použitelné věci se budou vracet zpátky do systému," uvedla Soňa Jonášová, ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky.

V rámci jednotek příkladů už cirkulární ekonomika funguje. Například v obci Kněžice u Městce Králové.

„U nás se jedná o bioplynovou stanici, která zpracovává odpady a zařízení na odvod tepla a kotelnu na biomasu. Takže my zpracováváme biologicky rozložitelné odpady. I náletové dřeviny umíme seštěpkovat a energeticky využít," upozornil Milan Kazda, starosta obce Kněžice.

 „My jsme tento sken realizovali tři roky zpátky pro město Prahu, kdy jsme zjistili, že jeden z nejvýznamnějších problémů města je nízká míra zpracování bioodpadu. Byť se ho tady produkuje celá řada. V současnosti se testuje jak pilotní svoz bioodpadu, tak se diskutuje kde, a jakým způsobem, by mohly tyto odpady být zpracovány, "doplnila Soňa Jonášová z Institutu cirkulární ekonomiky.

Projekt Cirkulární sken by měl být hotov během letošního října a listopadu. Následně se bude hledat podpora pro implementaci jednotlivých projektů.

„Jsem ráda, že se pro Středočeský kraj vytvoří tento Cirkulární sken. Máme zde již dobrou praxi z Prahy, takže bych byla ráda, kdyby se pak mohly některé projekty vytvořit i pro Středočeský kraj," konstatovala Jana Skopalíková, radní Středočeského kraje.

Velkou prioritou je nyní také to, aby se cirkulární ekonomika propsala do systému zadávání veřejných zakázek. Spojí se tak, podle institutu, její implementace do praxe a využívání veřejných prostředků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu