• Načítám...
>

Do ulic Prahy vyrazil očkovací autobus

  • 29. července 2021,
  • 16:42,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Hlavní město Praha chce co nejvíce přiblížit očkování proti onemocnění Covid-19 všem Pražanům a návštěvníkům metropole, kteří se ještě k očkování neregistrovali, nezískali termín nebo prozatím s očkováním váhají. Do ulic metropole proto vyrazí Očkovací autobus hlavního města a pražského dopravního podniku, který postupně objede hojně navštěvovaná místa po městě. Na nich se budou moci lidé, včetně dětí od 12 let, nechat jednoduše zaregistrovat a okamžitě podstoupit i očkování.

Reklama

Zájemci o očkování proti nemoci Covid-19 mohou nově využít očkovací autobus. Určený bude pro všechny občany starší 16 let a denně zvládne naočkovat až 300 klientů.

"My jsme se nechali trochu inspirovat těmi volebními kampaněmi, které teď probíhají. My tady teda neděláme volební kampaň, ale očkovací kampaň. Chceme mít proočkovaných co nejvíce obyvatel, abychom zabránili dalším vlnám pandemie," vysvětlil Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"My o tom modelu očkování v autobuse víme už od jara. Víme, že se to dělá například v Německu, tato možnost jak lidi oočkovat, jak přijet s očkováním za nimi. Teď s tím přišel pan primátor, že je čas na to, spustit to. Takže velmi ráda jsem to podpořila a odbor zdravotnictví dal dohromady ten tým. A myslím, že to hezky vypadá," Milena Johnová, radní hl. m. Prahy. 

Hlavní město počítá s přibližně desítkou míst, kde by měl autobus, až do druhé poloviny září, svou zastávku a na každé z nich bude 1-2 dny. Oočkovat se tu mohou lidé buď dvoudávkovou vakcínou Pfiezer nebo jedno dávkovou Johnson & Johnson.

"Chceme jet s očkovacím autobusem na místa, která jsou frekventovaná. To znamená, že ten výběr lokalit a akcí je tomu podřízen. Pojedeme například do zoologické zahrady, botanické zahrady, na náplavky. Pojedeme třeba i ale do tržnice SAPA. Takže víme, že třeba tam je větší komunita těch lidí, co nejsou účastni veřejného zdravotního pojištění. Jsou třeba pojištěni komerčně jinde u těch ostatních pojišťoven. To znamená, že máme zažádáno na ministerstvu zdravotnictví o to, abychom mohli očkovat i takzvané samoplátce," dodal Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Očkování zde probíhá bez registrace. Zájemci se tu mohou po aplikování první dávky vakcíny také ihned zaregistrovat na druhou dávku, na některé z očkovacích míst. Konkrétní termíny a místa, na kterých bude očkovací autobus k dispozici, jsou na webových stránkách ockovani.praha.eu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu