• Načítám...
>

Národní muzeum představuje dějiny 20. století

  • 30. července 2021,
  • 17:50,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Expozici českých dějin 20. století otevřelo Národní muzeum ve své nové budově, která byla mimo jiné sídlem Federálního shromáždění socialistického Československa. Prezentace se připravovala přes osm let a podle jejích autorů je nejrozsáhlejší expozicí moderních dějin, jaká kdy v Česku vznikla.

Reklama

Jedinečné historické exponáty, v několika výstavních liniích, přináší velkolepá výstava v nové budově Národního muzea. V nově otevřené, stálé expozici propojují cenné předměty celé 20. století. 

Nejrozsáhlejší výstava dějin dvacátého století začíná první světovou válkou a končí vstupem České republiky do Evropské unie. Vidět na ní můžete například stejnokroj Tomáše Garrigue Masaryka. Anebo ručně psaný návrh prvního zákona.

K nejdražším exponátům patří tato kolekce řádů, které měl na sobě František Ferdinand d´Este v okamžiku atentátu v Sarajevu. Příprava expozice, kterou doplňují dobová umělecká díla nebo odkazy ke sportu, trvala čtyři roky. Kromě týmu poradců se na ní podíleli čtyři autoři.

"My jsme se rozhodli celou expozici rozdělit na čtyři části. Na takzvaný veřejný prostor, kdy se návštěvníci mohou podívat na to, co se objevuje ve veřejném prostoru od vzniku Československa až vlastně po devadesátá léta minulého století. Potom, máme samozřejmě něco, čemu říkáme poloveřejný prostor. To je něco mezi soukromím a tím, co se odehrává na ulici," konstatoval Marek Junek, spoluautor výstavy.

Třetí část je pak věnována privátním prostorům. Tady si návštěvník může prohlédnout, jak se vyvíjel způsob života od počátku 20. stol. až do počátku 21. století. Čtvrtá část je prostor věnovaný politice. Většina předmětů na výstavě pochází z muzejních sbírek. 

"Návštěvníci sami mohou vidět, že když jsme se snažili třeba dokumentovat způsob bydlení, tak ne úplně všechno máme ve sbírce. A některé věci jsme dokupovali právě pro tuto stálou expozici," doplnil Marek Junek, spoluautor výstavy.

Exponátů, které jsou na výstavě  k vidění, je více než osm set. Mezi ty unikátní patří dále například první zlatá československá olympijská medaile. Minout zde nemůžete ani prvorepublikový krejčovský salon Bárta.  Prezentace v Národním muzeu je nejrozsáhlejší expozicí moderních dějin. Je otevřena každý den a vy na ni nesmíte chybět!

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu