• Načítám...
>

V Praze vystavuje výtvarnice Zuzana Schmidt

  • 2. srpna 2021,
  • 22:21,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V Praze jsou k vidění desítky děl slovenské výtvarnice Zuzany Schmidt. Zájemci si mohou do poloviny srpna přijít prohlédnout příběhy, do prostor Domu národnostních menšin v Praze 2, které jsou ukryty v abstraktně expresionistických dílech této mladé umělkyně.

Reklama

V prostorách Domu národnostních menšin v Praze 2 je k vidění výtvarná výstava Zuzany Schmidt. Slovenská malířka do Prahy přivezla na třicet děl, která se řadí do abstraktního expresionismu, všechny ale spojuje jedno, a to je všudypřítomný příběh.

"Ty poslední obrazy mají nějaký příběh. A vlastně vychází z toho názvu, který tam je. Nebo ze slov, které vy nacházíte v tom obraze. Například někde jdu po chodníku a zarezonuje mně nějaká báseň. Například od Préverta: Jsem taková jaká jsem. A potom se ji nějak snažím dát do toho obrazu. Nebo najdu nějaké panáčky z LEGA, tak je tam vlepím, a také k tomu dodám nějaký příběh. Mužsko-ženský princip," popsala Zuzana Schmidt, výtvarnice.

Zuzana Schmidt vystudovala pedagogickou fakultu. K pedagogické činnosti v ní ale začala promlouvat touha vyjádřit své pocity také výtvarně. Žije a tvoří v Bratislavě. Její práce si všiml doktor Ľuboslav Moza, který Zuzanu pozval do Prahy a stal se zároveň kurátorem výstavy.

"Nesmírně se mi líbí její barevné kombinace a samozřejmě kompoziční uspořádání uměleckých děl. Samozřejmě dělá rozličné experimenty. Dělá náznaky koláží, vstupuje do obrazové plochy s písmem, se slovy, a tak dále. Tím dělá tu obrazovou plochu zajímavější," konstatoval Ľuboslav Moza, kurátor výstavy. 

Československá spolupráce funguje vzájemně. Na oplátku mohou zase naši čeští umělci, díky doktoru Mozovi, představit svá díla slovenské veřejnosti v Bratislavě.

"Nyní připravujeme jednu výstavu na Bratislavském hradě, kde bych měl předvést sochy z kamene, ze skla, ze dřeva a myslím si, že tato spolupráce bude mít budoucnost," doplnil David Farrell, sochař.

Výstavu děl Zuzany Schmidt zorganizovalo Dokumentační a muzejní středisko slovenské menšiny v České republice společně s Galerií Artem z Bratislavy. Zájemci si ji mohou přijít prohlédnout ještě do poloviny srpna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu