• Načítám...
>

V pražské zoo mají vzácné želvy

  • 5. srpna 2021,
  • 15:36,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Batagur bengálský je kriticky ohrožená říční želva, kterou nově můžete vidět v pražské zoologické zahradě. Všech devět želv, které tu jsou, mají pět let. Dospět by měly nejdříve za dalších pět. Zvláštností těchto želv je zbarvení samců během sezóny rozmnožování.

Reklama

Zoo Praha, jako jediná zoologická zahrada mimo Asii, ukazuje nově návštěvníkům kriticky ohrožený druh želv. Batagur bengálský je zároveň jedná z největších říčních želv na světě.

"V roce 2008, když započaly jakési záchranné snahy o tuto želvu, tak se ukázalo, že v přírodě prakticky neexistuje žádná populace. Všechna zvířata, která teď máme v ruce, jsou potomci želv sesbíraných jednotlivě z lidské péče," uvedl Petr Velenský, kurátor plazů, obojživelníků a ryb. 

Devět želv, tohoto vzácného druhu, teď tak můžete vidět v pavilonu Čambal.

"Je zajímavá sezónním sexuálním dichromatismem. To znamená, že samci se v období rozmnožování zbarví do velmi výrazných barev. Do karmínově červené na těle, které kontrastuje jasně černá hlava. Je to veliká želva proudnicového tvaru, která je výlučně vodní. Živí se vegetací a při svém rozmnožování zdolává velké vzdálenosti," popsal Petr Velenský, kurátor plazů, obojživelníků a ryb.

Želvy jsou pět let staré a dospět, a začít se rozmnožovat, by mohly zhruba v desátém roce života.

"My očekáváme, že tady v příhodném prostředí pavilonu Čambal, poměrně rychle porostou. A já si myslím, že dvou let a možná už do roka, budeme minimálně vědět, jak jsou na tom s pohlavím," dodal Petr Velenský, kurátor plazů, obojživelníků a ryb.

Tyto, prozatím tříkilové želvy, by měly také během následujích měsíců a let hodně růst. Dospělí jedinci totiž mají délku kolem 50 centimetrů a váhu zhruba 20 kilo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu