• Načítám...
>

Dendrologická zahrada zve na nevšední podívanou

  • 16. srpna 2021,
  • 16:46,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Počasí stále přeje procházkám v přírodě. A my, za naším dalším tipem, vyrazíme do Průhonic, kde na nás čekají krásy a taje dendrologické zahrady. Pojmenování "dendrologická zahrada" vychází z řeckého základu slov „dendron“, tedy dřevina a „logos“ jako označení pro nauku. Společně dohromady tvoří záruku na báječný výlet.

Reklama

Zhruba 10000 druhů rostlin nabízí k vidění Dendrologická zahrada v Průhonicích. Zahrada vznikla v polovině 70. let 20. století a je pokusným pracovištěm Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví. Návštěvníkům zprostředkovává krásnou podívanou v podobě několika okruhů.

"Máme základní, kratší okruh, zhruba na hodinu až hodinu a půl procházky. Další zhruba na dvou až tří hodinovou procházku. To záleží na kondici turistů. A pak jsou sezónní průvodci. V tuto dobu máme průvodce babím létem nebo pozdním létem, který obchází hlavně dřeviny, které jsou atraktivní plody, a tak dále," popsal Zdeněk Kiesenbauer, vedoucí dendrologické zahrady.

Zahrada je využívána nejčastěji k rekreaci. Návštěvníci se ale při procházce malebným prostředím mohou i něco přiučit, a to díky jmenovkám, které se nacházejí u všech rostlin. Dendrologická zahrada však nabízí i další služby. 

"Nejoblíbenější jsou v poslední době kavárna se zmrzlinou v letních měsících. Kde jinde si užít větší pohodu nežli v parku nebo v zahradě u kávy. Samozřejmě pro zájemce nabízíme i prodej rostlin u vstupu do dendrologické zahrady," konstatoval Zdeněk Kiesenbauer, vedoucí dendrologické zahrady.

Kromě rekreace a vzdělávání návštěvníků by vedení zahrady rádo splnilo i další cíl. 

"My si samozřejmě přejeme, aby zahrada byla centrem komunikace a setkávání zahradnické veřejnosti, a proto jse zavedli koncept: lavičky osobností. Ty lavičky věnujeme významným osobnostem našeho ústavu, které stály u vzniku dendrologické zahrady. Tak tady právě sedíme na lavičce, kterou jsme věnovali panu Hiekemu, který tady pracoval dlouhá léta. V podstatě nebýt jeho, tak ta zahrada by asi pravděpodobně vypadala úplně jinak," vysvětlil Zdeněk Kiesenbauer, vedoucí dendrologické zahrady.

Co se týká údržby zahrady, snahou je co nejméně zatěžovat životní prostředí. 

"Nesečeme trávu na krátké trávníky. Pouze podél cest. Ale zachováváme maximální možnou plochu lučních porostů. Ty sečeme v létě na sena. Teď na podzim budeme pro změnu sekat zase otavy, protože ta louka je základem celého ekosystému, a proto je třeba si ji hýčkat," zdůraznil  Zdeněk Kiesenbauer, vedoucí dendrologické zahrady. 

Dendrologická zahrada zahajuje sezónu počátkem jara. Nejčastěji na přelomu března a dubna. Zájemci mohou následně zahradu navštěvovat až do konce října.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu