• Načítám...
>

Petřínská rozhledna slaví 130 let od svého otevření

  • 23. srpna 2021,
  • 23:30,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Před 130 lety se veřejnosti poprvé otevřela Petřínská rozhledna. Pražská památka nabízí svým návštěvníkům krásný výhled na hlavní město a za dobrého počasí je možné dohlédnout na Říp nebo Krkonoše. V rámci svého výročí si pro veřejnost přichystala i několik novinek.

Reklama

Stotřicáté výročí slaví Petřínská rozhledna. Pražská dominanta se poprvé veřejnosti otevřela 20. srpna roku 1891 s tím, že samotná stavba započala jen o několik měsíců dříve.

"Začala v březnu 1891, ale samozřejmě ta výroba těch komponentů, to znamená těch ocelových částí, započala už o chlup dříve," upozornil Karel Kučera, kurátor pražských věží, Prague City Tourism.

 Předlohou se Petřínské rozhledně stala světově známá památka.

"Klub českých turistů se vypravil do Paříže, kde byl uchvácen Eiffelovou věží a rozhodl se, že něco podobného Praha také potřebuje. Takže vytvořili družstvo, sehnali peníze, projektanty a potom realizovali tu samotnou stavbu," popsal Karel Kučera, kurátor pražských věží, Prague City Tourism.

Petřínská rozhledna prošla od svého otevření několika proměnami, a to se podepsalo i na celkové výšce památky, která měla původně 63,5 metru.

"Přeměřili jsme ji do té nejvýše zachované, historické výšky a má 58,7 desetin metru," konkretizoval Karel Kučera, kurátor pražských věží, Prague City Tourism.

Rozhledna nabízí návštěvníkům v rámci oslav i několik novinek.

"V polovině června jsme tady otevřeli nové Informační centrum Petřínské rozhedny, kde se návštěvníci dozví nejen turistické informace, ale také zajímavosti o historii Petřína a Petřínské rozhedny. Tady jsme spustili pilotní prodej našich nových suvenýrů, a ty mají podpořit naši novou strategii, která má kultivovat cestovní ruch v Praze," doplnila Klára Malá, tisková mluvčí Prague City Tourism.

Petřínská rozhledna je od července do září otevřena od 10 do 21 hodin. Po zbytek roku potom pražská památka zavírá ve 20 hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu