• Načítám...
>

Pražská zoo představila mládě ježury australské

  • 26. srpna 2021,
  • 15:53,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Pražská zoo slaví nový přírůstek. Jedná se o historicky úplně první mládě ježury australské v pražské zoo. V minulém století se ježury podařilo v celé Evropě odchovat pouze jednou. V tomto století byly úspěšné všeho všudy tři zoologické zahrady.

Reklama

Zoologická zahrada hlavního města Prahy se pochlubila novým přírůstkem. Jedná se o mládě ježury australské a pro zahradu představuje velký úspěch. 

"Odchov ježury australské, v lidské péči, je opravdu něco výjimečného. V minulém století se tuším v Evropě podařil jednou. V tomto století už je jich o něco více, ale ne o mnoho. Takže skutečně je to velká událost a je to skvělý výsledek pro každou zoologickou zahradu, které se to podaří," zdůraznil Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Zahradu čeká stále ještě několik důležitých měsíců, v rámci kterých bude hlavním tématem, jak se bude mláděti dařit. 

"Ono přeci jen ještě nemůžeme mluvit o úspěšném odchovu. Zatím k němu směřujeme. Budeme moci to prohlásit možná na Vánoce, možná před Vánoci, možná po Vánocích, ale zkrátka ještě před sebou máme docela velký kus cesty," upozornil Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Mládě se vylíhlo na začátku dubna. V rámci jeho představení provedla zahrada i kontrolní vážení, u kterého je důležité správné načasování. 

"Při těch váženích teď nesmírně záleží na tom, jestli mládě je čerstvě napité nebo ne. Ježury se chodí nakojit nebo matka je chodí nakojit jednou za několik dnů. Je to průměrně třeba interval tří až pěti dnů, ale může to být i deset. Takže, když to mládě se napije, tak výrazně zvýší svoji hmotnost," vysvětlil Pavel Brandl, kurátor savců, Zoo Praha.

Malá ježura má po posledním vážení 770 gramů. I přesto, že zatím není možné určit pohlaví, bylo mládě pojmenováno. Získalo jméno Vrána, po známém českém hokejistovi. A ježura Vrána zatím velmi dobře prospívá. 

"Je poměrně velké. Už má hodně ostré bodliny, a také, když jsem se ho pokoušel fotografovat jinak než v Davidově ruce, tak se ukázalo, jak se strašně rychle dokáže zahrabat, což já říkám, že je taková nejzákladnější ježuří vlastnost," dodal Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Ačkoli malá ježura ještě nebude naplno pro veřejnost k vidění, pražská zoo se rozhodla návštěvníkům pohled na mládě přeci jen v jisté formě umožnit. A to v rámci pravidelného vážení, které bude probíhat ve vnitřní expozici, v Darwinově kráteru.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu