• Načítám...
>

PVK začaly testovat odpadní vody na covid ve školách

  • 1. září 2021,
  • 15:50,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Pražské vodovody a kanalizace, ve spolupráci s MČ Praha 9 a Praha Lysolaje, budou monitorovat odpadní vody na možný výskyt viru SARS-CoV-2 u zdejších základních škol. Chtějí tak získat okamžité informace o případném šíření nákazy ve školách.

Reklama

Průkopnický projekt, který má včas odhalit zhoršující se epidemiologickou situaci v místní komunitě, spustila MČ Praha 9 a Praha Lysolaje, ve spolupráci s Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK). Od začátku školního roku budou monitorovat odpadní vody na možný výskyt covidu v základních školách těchto městských částí. 

"My budeme schopni říci, že dochází ke zhoršení situace epidemiologické, to znamená, že se tam výrazným způsobem zvýšil počet virových partikulí. My si musíme říci to, jaký výskyt nejdříve je normální stav, a kdy tedy bude docházet k tomu zvýšenému výskytu, to znamená k situaci, na kterou bude potřeba reagovat," vysvětlil Petr Mrkos, generální ředitel PVK.

 Jedním z objektů, kde se budou odpadní vody testovat, je i ZŠ Novoborská na pražském Proseku.

"Pokud by se dál netestovalo, tak určitě je výborný tento nápad, protože vlastně zachytíme jakýkoli výskyt té infekce včas a doufám, že to i pomůže, abychom nebyli zavřeni jako v těch předchozích letech a nebudeme se muset vzdělávat distančním způsobem," konstatovala Tereza Štaubrová, ředitelka ZŠ Novoborská.

"Musíme říci časy, kdy budou ty vzorky odebírány, abychom měli ten reprezentativní průtok. To znamená, pravděpodobně v průběhu přestávek v té škole. No a potom tedy bude následovat to vlastní testování. Takže teď to bude dvakrát týdně," popsal Petr Mrkos, generální ředitel PVK.

Velkou výhodou monitoringu odpadní vody je to, že je nezávislá na ochotě nakažených podstoupit klinické testování. Je levnější a umožňuje sledovat šíření nových mutací. 

 "Když se nám samozřejmě ty partikuly, to množství v tom vzorku bude zvyšovat, anebo najdeme třeba také nějakou novou mutaci, tak samozřejmě víme, že máme problém. A my to dokážeme touto metodou zjistit několik dnů dopředu," upozornil Petr Hlubuček, starosta MČ Praha - Lysolaje.

"My, když zjistíme pozitivní záchyt, pak teprve budeme testovat. To znamená, že testování nebude přirozenou součástí našich životů, ale že teprve ve chvíli, kdy ten pozitivní záchyt budeme mít, tak ta procedura přijde," zdůraznil Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

Data získaná z odpadních vod mohou identifikovat vývoj epidemie až s dvoutýdenním předstihem, oproti klinickým datům. Průkopníkem této metody je Nizozemsko. Vyhodnocení aktuálního projektu se plánuje za tři měsíce. Do budoucna se počítá s tím, že se do projektu postupně zapojí další školy, školky či například sociální zařízení. 

 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu