• Načítám...
>

Poříční policisté dbají na bezpečnost vodní přepravy

  • 14. září 2021,
  • 13:15,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Strážníci Poříčního útvaru Městské policie mají na starosti bezpečnost vodní přepravy v Praze. Ve dne i v noci jsou připraveni pomoci, například při poruše plavidla, nebo v případě nehody. Jejich práce ale skýtá mnohem víc.

Reklama

Poříční útvar Městské policie zajišťuje bezpečnost vodní přepravy v Praze. Náplň jejich práce je velmi rozsáhlá. Kromě speciálních zákroků, jako je například záchrana tonoucích, strážníci převážně zajišťují běžnou hlídkovou činnost.

"Hlavní náplní je samozřejmě preventivní činnost, co se týká nějaké bezpečnosti provozu, tady na té plavební dráze. Což znamená, jestli dodržují všichni pravidla bezpečnosti, jestli mají lidé na lodích příslušný počet záchranných vest," nastínil Marek Svoboda, strážník Poříčního útvaru MP hl. m. Prahy.

Strážníci taktéž kontrolují například platnost oprávnění k řízení lodí, či zda projíždějící dodržují daná dopravní značení. Jsou schopni pomoci i v případě poruchy plavidla či nehody. Kromě hlídkové činnosti však mají i další úkol.

"Je potřeba občas třeba pomoci státní policii, když je potřeba s vyhledáváním věcí nebo případně pomoci s vyhledáváním pohřešovaných osob," upozornil Tomáš Kadleček, strážník Poříčního útvaru MP hl. m. Prahy.

Útvar pomáhá i s hledáním konkrétních předmětů, které se ztratily ve vodním toku. Může jít například o předměty související s trestnou činností. Strážníci musí absolvovat pravidelný výcvik záchrany lidí, lezecký výcvik a výcvik potápěčský. Zájemci, kteří se chtějí přidat k útvaru, musí konkrétně v rámci potápění projít školením. 

"Výcvik potapěčů probíhá samozřejmě ze začátku v bazénu. Předchází tomu nějaká teorie, která je nutná, a potom se s klukama dělají výcviky, prostě v praxi. Ve vodě, v řece,"popsal Lukáš Ježek, strážník Poříčního útvaru MP hl. m. Prahy.

Pro řádné dokončení musí uchazeči úspěšně složit zkoušku. Ta má několik částí.

"Skládá se hlavně jednak z písemné části, kde kluci píší testy, a pak samozřejmě z těch praktických dovedností. Ten potapěč musí být absolutně samostatný. Musí perfektně ovládat svoji výstroj, svůj vztlak. To znamená, aby držel svoji hloubku přesně takovou, jakou chce. A samozřejmě, tady je to hodně zaměřené i na to vyhledávání a na tu navigaci. Hodně kluci trénují i s kompasy a s vyhledávacími systémy," konkretizoval Lukáš Ježek, strážník Poříčního útvaru MP hl. m. Prahy. 

Pro potápěčskou činnost následně strážníci používají přidělenou výstroj. 

"Používáme tlakové lahve, do kterých plníme obyčejný vzduch. Tady jsou všechny ponory v malých hloubkách, takže není třeba cokoli jiného. Používáme klasickou technickou výstroj, včetně suchých obleků. To znamená, že nám vůbec nenateče na tělo voda. Ta výstroj je veškerá redundantní, to znamená, že máme vše zdvojené pro zvětšení bezpečnosti," dodal Lukáš Ježek, strážník Poříčního útvaru MP hl. m. Prahy.

Poříční útvar Městské policie aktuálně čítá 16 strážníků ve výkonu služby. Pomoci jsou připraveni ve dne i v noci. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu