• Načítám...
>

Ďáblický hřbitov projde opravami

  • 14. září 2021,
  • 13:13,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Ďáblický hřbitov čekají opravy. Rada hl. m. Prahy schválila návrh, na základě kterého pověří Správu pražských hřbitovů, aby zrealizovala architektonickou soutěž. Ta se bude týkat opravy hřbitova, jehož stav již není vyhovující.

Reklama

Ďáblický hřbitov v Praze, s Čestným pohřebištěm popravených a umučených politických vězňů a příslušníků druhého a třetího odboje, projde opravou. Rada hl. m. Prahy schválila pověření Správy pražských hřbitovů, ohledně přípravy a realizace nové architektonické soutěže. Ta se bude týkat právě pietní úpravy národní kulturní památky. Stávající stav je nevyhovující. 

"Po vizuální stránce tam došlo v průběhu let, od té poslední úpravy, k poškození té zeleně, která tam je. Ukázalo se také, s novými informacemi a poznatky o historii tohoto místa, že jsou vlastně někteří lidé, kteří jsou uvedeni na těch tabulích informačních, které tam jsou, takže vlastně nejsou pohřbeni," nastínila Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Pro posouzení stavu památky byla taktéž vypracována podrobná studie, která nevyhovující podmínky potvrdila. Posudek zpracoval Ústav pro studium totalitních režimů.

"Se kterým jsme v loňském roce uzavřeli dohodu o zpracování právě takové studie, která se týká tohoto místa, které je důležitou součástí našich dějin, a které ilustruje velmi těžká období v minulém století," upozornila Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.  

Správa pražských hřbitovů již započala s přípravami soutěže. Vítězný návrh by měl být znám nejpozději v létě příštího roku.

"Když si představíme, že tam nechceme dělat žádné monstrózní stavby, tak já se domnívám, že bychom mohli být rok po schválení nebo po vyhlášení vítěze té soutěže, kdy budeme vědět, jak to vlastně má vypadat. Umím si představit, že za další rok by to mohlo být hotovo," dodala Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.  

Ďáblický hřbitov vznikl v roce 1912 a sloužil jako ústřední pohřebiště pro celou Prahu. Dnes je druhým největším hřbitovem v hlavním městě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu