• Načítám...
>

Keltské oppidum Závist vrací návštěvníky do historie

  • 15. září 2021,
  • 13:22,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Výstava Regionálního informačního centra Keltské oppidum Závist zve veřejnost na výlet do historie. V rámci muzejní expozice se návštěvníci zábavnou formou seznámí s životem Keltů.

Reklama

Regionální informační centrum Keltské oppidum Závist v Dolních Břežanech zve návštěvníky na muzejní expozici. Ta se týká místní, mimořádně bohaté historie osídlení od pravěku po dnešek.

"V našem katastru se nachází národní kulturní památka Závist, která je vlastně největším keltským oppidem v Čechách.  Tím, že vlastně máme tu čest mít tuto památku na našem území, tak jsme se rozhodli podpořit to, aby tady vzniklo muzeum," vysvětlila Lucie Vospělová, vedoucí oddělení komunikace, kultury a volného času.

Jedním z největších lákadel je takzvaná Cave. Jedná se o multiprojekční zařízení, které návštěvníkům nabízí virtuální prohlídku oppida v 3D prostoru. K vidění jsou i historické scény, díky kterým se veřejnost seznámí s životem Keltů. Expozice ale nabízí i historické předměty. 

"Máme tady repliky nálezů, které archeologové při svém douhodobém bádání na Závisti našli. Jsou to předměty, které byly nalezeny v rámci třicetiletého bádání, které tam probíhalo. Co se týká práce archeologů, tak vzhledem k tomu, že Dolní Břežany nejenom jako Keltské oppidum Závist, ale celá ta oblast má také bohatý historický význam. Tak když tady v obci cokoli stavíme, tak musí přijet archeologové, kteří dělají výzkumy," upozornila Lucie Vospělová, vedoucí oddělení komunikace, kultury a volného času.

Pro veřejnost je připravena i virtuální realita. Ta návštěvníky odnese zpět v čase a nabídne jim procházku po virtuálním světě. K dispozici je v rámci Muzea i dotyková obrazovka, která porovnává aktuální podobu konkrétních míst s jejich vzhledem za období Keltů. Expozice návštěvníky zve i do venkovních prostor.

"V obci máme dvě naučné stezky. Jedna vede přímo tady obcí a seznamuje s takovou tou keltskou historií obce. A pak máme ještě další stezku, která vede od infocentra až na hradiště Závist. A tam, v rámci té stezky, se mohou návštěvníci seznámit i s tím přímo, jak to vypadalo na té Závisti. To znamená s předhradím, s hradbami. Přímo jak to vypadalo na Akropoli. Na těch stezkách máme taková naučná zastavení, na kterých ti lidé si mohou získat iformace o tom, co tady bylo a zároveň máme i mobilní aplikaci, která je provede jak okruhem v obci, tak i okruhem nad hradišti," popsala Lucie Vospělová, vedoucí oddělení komunikace, kultury a volného času.

Informační centrum pořádá taktéž akce pro školy, v rámci kterých si děti vyzkouší například lukostřelbu, seznámí se s prací na keltském stavu, nebo nahlédnou to techniky ražby mincí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu