• Načítám...
>

100 exponátů je k vidění v Galerii ocelových figurín

  • 16. září 2021,
  • 13:20,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Galerie ocelových figurín nabízí návštěvníkům unikátní podívanou. K vidění jsou pro veřejnost exponáty různých tvarů a velikostí.

Reklama

Zhruba 100 ocelových soch nabízí k vidění Galerie ocelových figurín v Praze. Všechny exponáty jsou vyrobeny z recyklovaného šrotu. Pro veřejnost jsou k vidění figuríny různých podob. 

"Máme tady figuríny, které jsou inspirovány světem sci-fi, fantasy, anime, pohádkami, ale i celebritami a hlavně světem auto a moto," konkretizovala Adelina Hessová, manažerka galerie.

Projekt vznikl v Polsku. Odtud je taktéž dovážen i materiál. 

"Majitel je Polák. V roce 2011 tam nastala šrotová krize a on vlastnil nebo zdědil takovou ocelárnu. Takže přemýšlel, jak by se toho šrotu zbavil nebo i využil," popsala Adelina Hessová, manažerka galerie.

Nejčastěji se pro výrobu používá šrot z aut a motorek. Konkrétně se jedná o ozubená kolečka, prvky převodovek, brzdové destičky, řetězy, šrouby a matice. Exponáty jsou vyráběny svářením. 

"Máme po světě sto dvacet výtvarníků, kteří se podílí na výrobě. Oni pracují v týmech. Třeba taková auta trvají až pět, šest měsíců v pěti, šesti lidech. Je to práce opravdu na tisíce hodin. Ty exponáty váží jeden a půl tuny. Takže my říkáme, že to jsou taková umělecká, celoživotní díla," vysvětlila Adelina Hessová, manažerka galerie.

Modely aut jsou z devadesáti procent reprezentací původního těla vozu a jejich výroba je časově nejnáročnější. Návštěvníci si mohou v galerii prohlédnout figuríny různých velikostí. 

"My vlastně ty figuríny rozdělujeme do tří velikostí. Jsou to takové figuríny, které mají do sto dvaceti centimetrů, takové postavičky pro děti, různě z pohádek i barevné. Ty váží třeba čtyřicet, osmdesát kilo. Pak tady máme středně velké, které jsou vyšší než lidé, do nějakých dvě stě třiceti centimetrů. Tam se váha pohybuje v rozmezí sto až tři sta kilo. A pak máme velikánské, právě ve váze jeden půl tuny, ve velikosti do tří metrů i na výšku, čtyři metry na šířku," doplnila Adelina Hessová, manažerka galerie.

Galerie se před nedávnem rozrostla o dalších 13 členů expozice. Svými nápady, na konkrétní vzhled figurín, mohou však přispět i samotní návštěvníci, když své sepsané tipy odevzdají v informačním centru. Galerie je putovním projektem a má pobočky i v Polsku. V Praze se však jedná o světově největší galerii svého druhu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu