• Načítám...
>

Centrální části Prahy chtějí zvýšit bezpečnost ve městě

  • 17. září 2021,
  • 15:31,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Zástupci městských částí Praha 1, Praha 2 a Praha 5 podepsali deklaraci týkající se zvýšení bezpečnosti v centrálních částech města. Deklarace se zaměřuje na řešení problematiky drogově závislých a lidí bez domova.

Reklama

V prostorách Paláce Žofín byla podepsána desetibodová Deklarace městských částí Praha 1, Praha 2 a Praha 5. Deklarace se týká zlepšení bezpečnostních podmínek v centrálních částech hlavního města. Cílem je ulevit obyvatelům od náporu drogově závislých a lidí bez domova. 

"Situace, která se týká pobytu závadových osob v centru města, víceméně graduje a my jsme se rozhodli, jako zástupci městských částí Praha 1, Praha 2 a Praha 5, to společnými silami řešit," vysvětlila Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

"Centrum Prahy je nejzatíženější a chceme v tomto směru vydefinovat společné problémy a hledat společná řešení," potvrdil Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Deklarace vyzývá vedení hlavního města, mimo jiné, ke zlepšení komunikace v oblasti protidrogové politiky, k rozšíření služeb pro drogově závislé a lidi bez domova nebo například k přezkoumání platných předpisů týkajících se, mimo jiné, konzumace alkoholu na veřejnosti či aktivního a pasivního žebrání. 

"Dále navrhujeme, aby vznikla vyhláška, která by řešila i konzumaci návykových látek, protože v tuto chvíli my sice umíme řešit držení návykových látek, ale nikoli samotnou aplikaci ve městě, na lavičce," upozornil Michal Zuna, radní MČ Praha 2.

Dalším z bodů je například podpora otevřené diskuze o problémových jevech ve veřejném prostoru, a to za účasti všech aktérů i široké veřejnosti. 

"Co mi schází na protidrogové politice, je to, že se tady nejedná s lidmi, kteří v těch ulicích, v těch místech bydlí, což jsou ti občané," zdůraznila Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Zástupci městských částí považují za zásadní, zvýšení aktivity vedení hlavního města. Deset bodů deklarace proto požadují splnit bez odkladů. 

"Budeme doufat, že hlavní město Praha, které ještě bude v současném volebním období fungovat jeden celý rok, tak že tu situaci bude bez prodlení řešit," dodala Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

K připojení k deklaraci byly vyzvány i další pražské městské části, které se s uvedenými body ztotožňují. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu