• Načítám...
>

První městské fotovoltaické systémy budou v Praze 9

  • 21. září 2021,
  • 14:20,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Elektrická energie se pravděpodobně bude v dalších letech zdražovat. Hlavní město by ale tento růst chtělo zastavit výstavbou fotovoltaických systémů na střechách městských budov. V současnosti probíhá příprava prvních instalací. V budoucnu bude sluneční elektrárna třeba i na střeše u vás v domě.

Reklama

Rada hlavního města Prahy schválila záměr veřejné zakázky instalace fotovoltaických systémů na bytové domy v hlavním městě. První domy, které se tak budou moci pyšnit vlastní elektřinou stojí na Černém mostě.

"Je to na dvou bytových domech v majetku města a ta instalace, doufám, proběhne do konce roku. Pokud se to podaří, tak od nového roku už nájemníci, kteří bydlí v těchto bytových domech, mohou využívat tuto zelenou čili ekologickou energii, která bude také levnější, protože bude prosta distribučních poplatků. Výhoda je, že při těch dalších instalacích, jedná se o takové jako společenství, energetické společenství, ta energie je možno, aby se využívala nejen vlastníky těch domů, případně nájemci těch domů, ale také ty přebytky té energie je možné prodávat i dál. Anebo spotřebovat v rámci spotřeby energie města," vysvětlil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Obyvatelé dotčených domů budou ale muset k levnější energii sami udělat pár administrativních kroků.

"My si musíme uvědomit, že v ceně energie máme až třicet procent distribuční poplatek. Ten právě odpadne ve chvíli, kdy budeme mít tu fotovoltaiku umístěnu na našich budovách. A ten nájemce, který bydlí v městském bytě, tak protože má možnost volby svého vlastního distributora, tak využije, předpokládáme, tuto nabídku naší pražské příspěvkové organizace Sluneční elektrárny, která bude tu energii prodávat nejenom zelenou, ale také sníženou o ty distribuční poplatky. Pokud to bude přímo na tom domě, kde ten nájemce bydlí. Anebo může to být případně i v nějakých jiných domech, ale určitě ten distribuční poplatek bude nižší, než u konvenční elektřiny," dodal Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

V příštím roce se počítá s další instalací. Fotovoltaických systémů se dočkají i jiné bytové domy, dále střechy středních škol i pavilon v zoologické a botanické zahradě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu