• Načítám...
>

Národní muzeum nabízí pohled do světa volejbalu

  • 22. září 2021,
  • 16:19,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

V Nové budově Národního muzea je k dispozici ke zhlédnutí výstava s názvem Volejbalové století. Ta mapuje důležité okamžiky československého a českého volejbalu.

Reklama

Volejbalové století, tak zní název výstavy Národního muzea, která návštěvníky seznamuje s bohatou historií československého a současností českého volejbalu. Výstava vznikla u příležitosti stého výročí založení první celostátní volejbalové organizace. Návštěvníky provede časovou osou od samotných počátků, přes takzvanou „Zlatou éru“ plnou úspěchů, až k současnosti.

"Můžeme zde vidět nejstarší předmět z roku 1923, kdy se začala konat mistrovství republiky, až víceméně po současnost, protože poslední, nejmladší je medaile Ondřeje Perušiče, kterou získal v Kataru," upozornila Šárka Rámišová, autorka výstavy.

Ve výstavě se propojily bohaté historické sbírky Oddělení dějin tělovýchovy a sportu se současnými volejbalovými trendy, kterými přispěl Český volejbalový svaz, hlavní partner výstavy. Některé exponáty byly zapůjčeny taktéž z řad úspěšných volejbalistek a volejbalistů a jejich rodin.

"Snažila jsem se sehnat pro výstavu kompletní sbírku medailí, které naše reprezentace získala. To znamená zlatá medaile z mistrovství světa, z mistrovství Evropy. Určitě stříbrné medaile našich volejbalistů z Tokia, z olympijského Tokia 1964 nebo bronzové edaile z Mexika 1968," zdůraznila Šárka Rámišová, autorka výstavy.

Několik vystavených předmětů muselo projít restaurováním. V případě zájmu mohou návštěvníci načtením QR kódů zhlédnout i původní stav exponátů. Kromě medailí a dalších ocenění jsou pro veřejnost k vidění i fotografie, nebo například historické dresy. Výstava se zaměřila i na různé volejbalové varianty.

"Zabývala jsem se nejenom volebalem šestkovým, ale také volejbalem plážovým. Věnuji se zde i volejbalu sedících anebo snow volejbalu," dodala Šárka Rámišová, autorka výstavy.

Pro návštěvníky je k dispozici i síň slávy, do které byly uvedeny nejvýznamnější osobnosti československého a českého volejbalu. Pro výstavu bylo také vyrobeno více než 200 volejbalových míčů ze speciální výroční edice. A s míči si návštěvníci mohou dokonce i zahrát, k dispozici je pro ně volejbalové hřiště a volejbalové dělo, které slouží k simulaci podání. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu