• Načítám...
>

Febiofest ocenil mladé filmaře

  • 22. září 2021,
  • 17:56,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

I ty jsi filmařem, tak zní název soutěže, kterou pořádá Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest. Letošním tématem bylo Moje město.

Reklama


28. ročník Febiofestu zná výherce soutěže: I ty jsi filmařem. Ta již osmým rokem uděluje ocenění nejlepším, krátkým, amatérským filmům. Každoročně se do soutěže hlásí zhruba 100 filmových snímků, z nichž následně vybírá tříčlenná porota vítěze. Téma letošního ročníku bylo obzvláště inspirativní. 

"Téma se letos jmenovalo: Moje místo, moje město. Takže bylo dobré, když se film držel nějakého konkrétního města nebo i místa. Takže to jsme vlastně hodnotili, jestli byl tento požadavek splněn. A jinak tam byl časový limit pět minut. Takže to byly hlavní předpoklady, které jsme potom hodnotili," konkretizoval Jan Faltus, porotce soutěže.

Soutěžící si mohli vybrat ze široké škály filmových žánrů.

"Byly tam i filmy, které byly velmi abstraktní, které byly také naprosto skvělé, třeba i filmy, které byly animované. Takže žánr byl naprosto jedno," dodal Jan Faltus, porotce soutěže.

Do samotného finále se dostalo 12 filmů, které byly v rámci vyhlášení výsledků i slavnostně promítány. Ceny byly následně uděleny prvním třem místům, a to v kategoriích Jednotlivci a Školní týmy. Partnerem soutěže byla O2 Chytrá škola a mezi výherce byla rozdělena finanční odměna ve výši 95 000 Kč. Cenu za první místo, v kategorii Školní týmy, si odnesli žáci Základní školy Kolín V., za svůj film O drakovi v Kolíně. Film natáčeli v rámci distanční výuky. 

"Škola zavřená, všechno zavřené a online kroužek Filmaři fungoval jednou týdně. Měli jsme téma, které nám napsala žačka páté třídy a postupně, postupně děti přicházely s nápady, natáčely jednotlivé části toho filmu a lepili jsme to dohromady," popsala Markéta Rosenkrancová, učitelka ZŠ Kolín V.

Filmy jsou každoročně přijímány ze všech koutů republiky. I ve ztížených, pandemických podmínkách přicházeli soutěžící s velmi kreativními způsoby, jak vytvořit portréty svých měst a obcí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu