• Načítám...
>

Divadlo v Dlouhé vtáhne diváky k výbuchu sopky

  • 23. září 2021,
  • 17:37,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Hra Juliena Greena zachycuje poslední chvíle jedné rodiny o Vánocích 1908, v předvečer katastrofálního zemětřesení v sicilské Messině. Je obrazem přejedené společnosti, která sama sebe přežila, žije na dluh, postrádá víru a soucit k slabým, chvěje se v úzkostech a předtuchách, ale vytěsňuje je stejně jako svůj strach ze smrti i bytí. Vydáte se na hru, která přináší do českých sálů něco úplně jiného?

Reklama

Zítřek se nekoná, tak se jmenuje hra, kterou nastudovali v Divadle v Dlouhé. Komedie to úplně nebude, těšit se ale můžete na drama s prvky hororu. 

"Je to vlastně inscenace, myslím, že vlastně tu naši dobu teď, která se nám tady děje, trošičku jako mapuje, že to je něco podobného. Jsou to dva dny před tím, než v roce 1908 vybouchla v Messině sopka. Etna. A jsou to dva dny předtím. Jedna rodina. Já jsem matka celé té rodiny. Takže co se tam všechno děje, takové  vztahy mezi tím, než se stane ta velká katastrofa," nastínila Magdalena Zimová, herečka.

Kromě Magdaleny Zimové se můžete těšit třeba na Evu Hacurovou, Jana Vondráčka nebo Ondřeje Rychlého.

"Oni všichni ti lidi, ztratili trošku lidství. Takže to tak jako vybublává, před tou smrtí, před tou katasrtofou, vybublávají ty jejich osudy. A ty vztahy trošku vyplouvají na povrch. Ale myslím, že se diváci nemusí úplně děsit, protože myslím, že i trošku by se mohli někdy zasmát. Když se v tom třeba i poznají. Že to není úplně temné od začátku do konce. Ale končí to temně, to zase ano," popsala Magdalena Zimová, herečka.

Přes tragické vyústění, má hra mnoho žánrových poloh. Od ironické salónní komedie čechovovského typu, přes symbolistní drama, blížící se mystériu. Je plná tajemství a otázek po smyslu lidského pachtění. Atmosférou i tématem může připomenout divákům třeba Viscontiho film Gepard.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu