• Načítám...
>

Letošní ročník Febiofestu byl zakončen

  • 24. září 2021,
  • 11:50,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Letošní 28. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest vyvrcholil slavnostním, závěrečným večerem s vyhlášením vítězů. Febiofest se na následující dny z Prahy přesunul do regionů, kde divákům, v deseti městech, nabídne ty nejlepší festivalové filmy. Mezi nimi nebude chybět například film Kryštof či celovečerní dokumentární film Karel.

Reklama

Letošní 28. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest vyvrcholil slavnostním závěrečným večerem s vyhlášením vítězů. Hlavní soutěž ovládl švédský film Charter, o matce hledající cestu ke svým dětem. A podle čeho se porotci rozhodovali?

"To je hrozně těžké, protože už jsem byl v několika porotách, takto na festivalech a často je to jednoduché. Buď nějakým směrem, nějaká nálada, jsou třeba tam tři, čtyři dobré. Ale tady jsou dobré v podstatě všechny a my jsme se rozhodovali mezi třemi a nakonec jsme se všichni shodli, že tento je takový, že si to nejvíce zaslouží," vysvětlil Jiří Mádl, porotce, herec a režisér.

Zvláštní uznání se porota rozhodla udělit filmu Poslouchej, který přibližuje komplikovaný osud pětičlenné rodiny portugalských přistěhovalců na předměstí Londýna. Nechybělo ani ocenění v dalších kategoriích, jako je například amatérská kategorie pro jednotlivce i skupiny či Soutěž komedií. Ta do kinosálů přilákala, v letošním roce, asi nejvíce diváků. A jaký vlastně letošní ročník byl?

"Ono se to těžko poměřuje s těmi ročníky, které byly před pandemií, protože to jsme měli přes sedmdesát tisíc návštěvníků. Loňský rok už to bylo velice těžké, protože tam byla omezení a těch diváků byla tak desetina z toho celého. Ta návštěvnost je určitě vyšší, než byla v loňský ročník, ale pořád ta přísná opatření nezaplní úplně všechny sály. Ale každopádně, měli jsme hodně světových premiér tentokrát a měli jsme plná kina na mnoho filmů, které viděli diváci ve světových premiérách," popsala Marta Švecová Lamperová, výkonná a umělecká ředitelka Febiofestu.

Febiofest se na následující dny z Prahy přesunul do regionů, kde divákům v deseti městech nabídne ty nejlepší festivalové filmy. Mezi nimi nebude chybět například film Kryštof či celovečerní dokumentární film Karel.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu