• Načítám...
>

Pražští záchranáři mají denně stovky výjezdů

  • 4. října 2021,
  • 15:09,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy je permanentně k dispozici, aby pomohla tam, kde je potřeba. Denně sanitky vyjíždí až k 350 případům.

Reklama

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy patří mezi nejstarší záchranné služby na světě. Délka její existence se datuje od roku 1857 a objemem vykonané práce se pražská záchranná služba řadí mezi největší organizace, svého druhu, v České republice. 

"Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy je tady samozřejmě pro poskytování takzvané přednemocniční neodkladné péče. Zjednodušeně by se dalo říci, že je tady pro lidi v ohrožení života či zdraví, kteří zavolají na tísňovou linku 155, kde se jim, kromě vyslání sanitky přímo na místo, dostane i odborné pomoci. Operátoři a operátorky jim poradí krok po kroku, co dělat v té dané situaci. A samozřejmě sanitku vyšlou a mohou s nimi zůstat úplně po celou dobu toho hovoru, a tak jim být oporou," vysvětlila Jana Poštová, tisková mluvčí ZZS hl. m. Prahy.

Denně hlásí sanitky pražské záchranné služby 330 - 350 výjezdů. V rámci své pracovní směny proto musí být záchranáři neustále připraveni okamžitě vyjet k pacientovi. 

"Je pravda, že ten čas mezi výjezdy, který záchranáři mají, toho není mnoho. Není to úplně moc na odpočinek, protože kolikrát se stává, že vyjíždějí opravdu na třeba pět výjezdů dokola. Mezitím vlastně není žádná taková pauza, že by dojeli na výjezdovou základnu. Ale pokud ten prostor najdou, tak velmi pravděpodobně relaxují, dají si jídlo," popsala Jana Poštová, tisková mluvčí ZZS hl. m. Prahy.

Záchranná služba je připravena pomoci u jakéhokoli případu. Nejčastějším pacientem je zpravidla starší člověk, u kterého došlo ke zhoršení jeho základního onemocnění. 

"Jsou to takzvaní polymorbidní lidé, to znamená lidé s mnoha onemocněními, ať už kardiovaskulárního nebo dýchacího aparátu, kterým se zhorší jejich zdravotní stav, nějaká ta jejich obtíž se prohlubí a nemají jinou možnost, než se obrátit právě na záchrannou službu. Jsou to většinou interní záležitosti. To znamená problémy s dýcháním, bolesti na hrudi. To je nejčastější pacient záchranné služby," upozornila Jana Poštová, tisková mluvčí ZZS hl. m. Prahy.

Kromě samotných záchranářů, je důležitou složkou pochopitelně zdravotnické operační středisko - tzv. dispečink. Ten denně přijme stovky hovorů. Pro operátory je proto důležitá správná komunikace pacienta. 

"Při volání na záchrannou službu je pro nás nejdůležitější adresa. My potřebujeme vědět, kam tu pomoc poslat. Pokud nevíme, kde se zrovna nacházíme, je ideální využití aplikace: Záchranka, zvláště pokud jsme v terénu, která odešle aktuální polohu na příslušný dispečink záchranné služby. Pokud víme adresu, tak už sanitka vyjíždí a můžeme pokračovat dále v tom hovoru. Ideální volající je pro nás takový člověk, který se nechá operátorem vést a odpovídá na otázky. Žádná otázka, na kterou se ptáme, není zbytečná.  Jenom to vlastně urychluje celý ten proces. Případně i pomoc, kterou může ten dispečer říci nebo podat tomu volajícímu, aby mohl pracovat do doby příjezdu záchranky," dodala Jana Poštová, tisková mluvčí ZZS hl. m. Prahy.

Za loňský rok vyjely sanitky Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy ke 120000 případů. Díky perfektní souhře všech složek se mohou pacienti na jejich práci kdykoli plně spolehnout. 



Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu