• Načítám...
>

Dinosauria Museum Prague nabízí cestu do pravěku

  • 1. října 2021,
  • 10:01,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

V pražských Tuchoměřicích se nachází jedno z největších a nejmodernějších soukromých muzeí dinosaurů na světě: Dinosauria Museum Prague. Na ploše 4 000 m2 mohou návštěvníci zhlédnout originální kostry i modely v životní velikosti. Muzeum toho ale nabízí ještě mnohem víc.

Reklama

V areálu POP Airport v pražských Tuchoměřicích se na ploše 4 000 m2 rozpíná Dinosauria Museum Prague. Muzeum návštěvníky vezme na cestu do dávných dob, kdy planetu obývali dinosauři. Zhlédnout mohou, mimo jiné, 4 originální kostry druhohorních obyvatel staré až 154 miliónů let.

"Největší, když si to vezmeme na rozměry, tahák je náš diplodocus Diana, která má 24 metrů. Je přes devadesát procent kompletní, to znamená, že na té kostře chybí jen deset procent kostí. Potom tady máme triceratopse Trika, který je zase zajímavý tím, že je super veliký na triceratopse a je kousnutý od tyranosaura. Potom máme dva mosasaury, kteří jsou zase záhadní v tom, že my nevíme, co přesně jsou za druh a budeme to ještě muset vyzkoumat," upozornil Štěpán Pícha, paleontolog.

Dalším lákadlem jsou dva modely v životní velikosti. Konkrétně může návštěvník vidět tyranosaura rexe a největšího létajícího ptakoještěra. Muzeum je jedním z největších a nejmodernějších soukromých muzeí dinosaurů na světě. 

"Unikátní je v několika aspektech. Jednak v tom, že opravdu vystavujeme ty originální kostry. Ve většině muzeí se potkáte s odlitky. Oni ty kostry samozřejmě mají, ale mají je uloženy v depozitáři, aby je mohli zkoumat, případně, aby se jim nic nestalo. My tady jdeme trošku s kůží na trh a necháme lidi koukat přímo na ten originál. To je jedna věc. A druhá věc je opravdu ta kvalita těch koster," zdůraznil Štěpán Pícha, paleontolog.

Kromě vystavených koster a modelů je k vidění taktéž sbírka více než šesti tisíc zkamenělin a minerálů. Muzeum ale využívá i nejmodernější technologie. Na několika obrazovkách mohou návštěvníci nechat vystavené kostry a modely ožít a vidět je v jejich přirozeném prostředí. K dispozici je mimo jiné i DINOSAURIA UNIVERZITA s velkoplošnou projekcí různých témat. Sbírka byla vytvořena během posledních dvou let. 

"Kostry byly koupeny v úplně surovém stavu. To znamená, že jsme měli fotky z terénu, kdy to ti paleontologové a kopáči vykopávali. Následně se z Ameriky transportovaly do Evropy, do Francie do Marseille, kde specializovaná firma, která se zabývá tím, že vám ty kosti z té horniny vydobyje a toho dinosaura vám sestaví," doplnil Štěpán Pícha, paleontolog.

Dinosauria Museum Prague nabízí návštěvníkům naprosto unikátní podívanou. Bohaté vyžití je připraveno pro všechny věkové kategorie. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu