• Načítám...
>

Záchranka nově zabezpečí mobilní paliativní péči

  • 5. října 2021,
  • 12:06,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Pražská záchranná služba se už brzy dočká dalšího úkolu. Její kompetence se rozrostou, nově vzniklé týmy budou pečovat o pacienty v terminálním stádiu nemoci.

Reklama

Pražská záchranná služba se už brzy dočká dalšího úkolu. Její kompetence se rozrostou, nově vzniklé týmy budou pečovat o pacienty v terminálním stádiu nemoci.

"Ještě to tedy musí potvrdit zastupitelstvo. V radě jsme se jednomyslně shodli na tom, že je dobré, aby záchranka měla další úkol, mezi svými pověřeními, a to je zabezpečovat mobilní paliativní péči pro pacienty, ke kterým tak, jako tak dojíždí, a které mnohdy odváží k hospitalizaci aniž by to bylo nezbytně nutné. A to z toho důvodu, že jsou terminálním stádiu nějaké život limitující nemoci a vlastně potřebují stabilizovat zdravotní stav, vyřešit ten akutní problém, ale je pro ně zbytečné je hospitalizovat a zase vozit zpátky," vysvětlovala Milena Johnová, radní pro oblasti sociální a zdravotnictví.

Právě tito pacienti, kteří potřebují stabilizovat stav a není nutné je odvážet do nemocnice tvoří 80% výjezdů k osobám v terminálním stádiu nemoci. 

"Záchranka už dnes má lékaře, paliatra, který tento typ péče je schopen zabezpečovat. Tím, že schválíme ten tisk ještě v zastupitelstvu, tak budou moci zajistit plný provoz této služby. Budou na to samozřejmě potřebovat finanční prostředky a dobrat nějaký personál. Na druhou stranu záchranná služba je populární zaměstnavatel, je to dobrá, potřebná služba, takže věřím tomu, že to nebude problém zajistit," dopnila Milena Johnová, radní pro oblasti sociální a zdravotnictví.

Služba by se měla naplno rozjet nejpozději od ledna příštího roku. Rozpočet záchranky to navýší přibližně o 5-6 miliónů korun ročně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu