• Načítám...
>

Senioři se vrátili do školních lavic

  • 6. října 2021,
  • 14:19,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Centrum celoživotního vzdělávání nabízí širokou škálu přednášek pro seniory. Ti si mohou vybrat ze dvou základních programů, kterými jsou Univerzita volného času a Centrum zdravého stárnutí.

Reklama

Kvalitní, systematické a cenově dostupné zájmové vzdělávání pro seniory nabízí Centrum celoživotního vzdělávání. To sídlí v Kulturním zařízení Domovina v pražských Holešovicích.

"Počátky seniorského vzdělávání, které organizuji, jsou spojeny s první Univerzitou třetího věku v Praze. Psal se rok 1986, kdy jsem pojala nápad, že budu inciovat vznik seniorského vzdělávání, a to se mi také povedlo," konstatovala Dana Steinová, vedoucí Centra celoživotního vzdělávání.

Samotné centrum vzniklo poté, v roce 2005. Aktuálně nabízí celkem 12 atraktivních studijních oborů. Ty jsou rozděleny do dvou základních programů, kterými jsou Univerzita volného času a Centrum zdravého stárnutí. Přednášky se týkají zdraví, náboženství nebo, mimo jiné i české historie. 

"Každý kurz se koná jednou za čtrnáct dnů. Je to de facto dvouhodinová časová dotace pro každou přednášku a studenti přichází každých čtrnáct dnů. Mají seznam osmi přednášek, na které mohou jít," konkretizovala Dana Steinová, vedoucí Centra celoživotního vzdělávání.

ANKETA

Centrum celoživotního vzdělávání nabízí i kulturní obory. Jedním z nich je cyklus s názvem Vážná hudba zvenčí i zevnitř, kterým seniorské studenty provází hudební skladatel, dirigent a sbormistr Lukáš Hurník. 

"Posloucháme různé skladby a snažíme se zjistit, co je pod tím povrchem, co je tam schované, protože většinou u těch klasických skladeb je vždycky něco v té spodní vrstvě, co člověku uniká," upozornil Lukáš Hurník, hudební skladatel, dirigent, sbormistr.

ANKETA

Stovky seniorů se do lavic vrátily po nařízené pauze, kterou zapříčinila pandemie koronaviru. Ta ovlivnila i počet přihlášených studentů. 

"Centrum celoživotního vzdělávání fungovalo bezproblémově celá léta, zájem byl obrovský a těsně před pandemií jsme měli dva tisíce sedm set studentů zapsaných, což zabezpečovalo naprosto bezpečný provoz centra. No tak teď jsme na tom tak, že máme o tisíc sto studentů méně," uvedla Dana Steinová, vedoucí Centra celoživotního vzdělávání.

Centrum, kromě samotných přednášek, nabízí mimo jiné i více než 30 doprovodných aktivit pro své studenty zdarma. Není divu, že mezi seniory panuje velká spokojenost.

ANKETA

Centrum celoživotního vzdělávání disponuje snadnou dostupností ze všech pražských autobusových a vlakových nádraží. Díky vysoké kvalitě přednášek přijíždějí studenti nejen z Prahy, ale i ze vzdálených koutů republiky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu