• Načítám...
>

Praha Sobě čelí kritice kvůli sběru podpisů během voleb

  • 14. října 2021,
  • 16:36,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

30. schůze Zastupitelstva hlavního města Prahy přinesla hořký začátek jednání. Někteří zastupitelé se pustili do sdružení Praha Sobě a vyčetli mu, že si z voleb do Poslanecké sněmovny udělalo vlastní kampaň. Bylo chování Prahy Sobě opravdu za hranou zákona?

Reklama

Agitace. Porušení zákona. Takto komentovali zastupitelé hlavního města Prahy chování sdružení Praha Sobě.

 To, minulý týden při volbách do poslanecké sněmovny, čekalo s podpisovými archy před volebními místnostmi. Právě podpisy občanů jim pomohou v komunálních volbách příští rok. Některé zastupitele toto chování velice rozhořčilo.

"Já jsem během voleb navštívil čtyři místa volební, kde před těmito budovami stály stánky petiční Prahy Sobě. Musím říci, že ta reakce  některých, nemohu říci na všech, ale na dvou stáncích byla hodně nedemokratická, protože když jsem se ptal, proč tam stojí, tak mi bylo řečeno, co je mi do toho," popsal Jan Wolf, zastupitel hl. m. Prahy.

"Já jsem demokrat, a proto podporuji, aby v rámci volební kampaně všechny strany měly stejná pravidla. Aby ta soutěž politických subjektů byla férová a rovná. A nepřipadá mi fér, když jeden z politických subjektů, v tomto případě Praha Sobě, tak trochu zneužije pětiční právo a v době parlamentních voleb začne agitovat před volebními místnostmi," řekl Jiří Pospíšil, zastupitel hl. m. prahy.

"Volby jsou svátek demokracie a zákonodárce, když dával dohromady volební zákon, tak už v minulosti skutečně myslel, že jakákoli agitace, v době voleb před volebními místnostmi, je nepřípustná. Podle mého názoru je to absolutní obcházení zákona a popření všech psaných i nepsaných pravidel," zdůraznil David Vodrážka, zastupitel hl. m. Prahy.

"Je to politická kampaň, tomu se prostě vyhnout nedá. Absolutně nechápu, že oni to takto nevnímají a s tou pokorou neřeknou: 'Fajn, budeme si sbírat podpisy,' ať si je sbírají po celý rok úplně kdekoli, ale tyhle dva dny jsou prostě na tyhle věci svaté," konstatoval Patrik Nacher, zastupitel města Prahy.

Na tom, že chování Praha Sobě bylo přes čáru, se shodly všechny ostatní strany v zastupitelstvu. Podle zákona o volbách do Parlamentu České republiky nelze v blízkosti volebních místností během hlasování agitovat ve prospěch politických hnutí, či jejich kandidátů.  Jenomže sdružení se brání tím, že chování bylo v souladu se zákonem, a že takto podpisy v minulosti sbíraly i jiné strany. 

"Tady se projevuje jednoznačný střet politických stran proti občanským aktivitám, proti občanským kandidátkám na podpisy, " zdůraznil Jan Čižinský, předseda zastupitelského klubu.

Myslíte, že se třeba bojí ty ostatní strany, vás jako Prahy Sobě?

"Určitě to je výraz strachu, protože oni vědí, že když my ty podpisy nasbíráme, když nám ti lidé důvěru dají, takže ten výsledek tomu bude odpovídat," dodal Čižinský.

"My jsme nabízeli tu možnost, dát ten podpis, těm, co odcházeli od voleb. Takže my jsme nijak neovlivňovali volby jako takové, protože jsme se bavili s těmi, kteří už to měli za sebou a znovu říkám, že to nebylo nijak v rozporu se zákonem. My jsme nekandidovali do parlamentních voleb, zajímáme se o Prahu, Praha nám leží na srdci a jsme občané, občanská iniciativa a to spatřuji jako zcela korektní," sdělila Milena Johnová.

"Popravdě to jako neetické nevnímám, politici rozhodně nemohou být arbitři toho, co je a není etické, protože občané mají suverenitu v tom, že mohou dělat všechno, co jim zákon nezakazuje. U těch voleb sbírali většinově podpisy pod tu petici prostí občané, kteří nikam nekandidují, nikde se neangažují a jen jim stálo za to, umožnit tu politickou soutěž, to je celé," dodal Pavel Zelenka, zastupitel hl.m. Prahy.

Debata o této kauze trvala na zastupitelstvu několik hodin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu