• Načítám...
>

Na Petřín se v budoucnu svezeme novou lanovkou

  • 15. října 2021,
  • 14:36,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Dopravní podnik hlavního města Prahy vyhlásil designovou soutěž na novou podobu vozidel lanovky na Petřín. Zájemci o účast mohou svoji žádost podat do 1. listopadu tohoto roku. A kdybychom se mohli novou lanovkou svézt?

Reklama

Lanovou dráhou na Petřín se můžeme vozit již téměř 130 let. Cesta nahoru trvá 4 minuty a cestující překonají výšku 130 metrů. Současná lanová dráha je již třetí generací, slouží 35 let, a tak pomalu nastává čas na její obměnu.

"Vyhlašujeme mezinárodní designovou soutěž, kdy v určených mantinelech výrobců, designéři mohou navrhnout osobitý design pro Prahu. Pro jedno z nejcenějších území, které máme. Vrch Petřín je v samém srdci Prahy, v samém srdci památkové rezervace, v rezervaci UNESCO. Je potřebné lanovce dát osobitý design, který nebude jen nějaký unifikovaný design á la lyžařské středisko, ale skutečně design, který do našeho města zapadne," vysvětlil Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu.

Lanovka přepraví, v běžném roce, průměrně 2 milióny cestujících, což činí více jak 290 lidí za hodinu.

"Kapacitu navýšíme tak, jak je to v možnostech toho systému. Mohla by být až sto dvacet cestujících. Ale bude to ještě záviset na tom, jaká přesná bude hmotnost toho vozidla, protože lanovka je sama o sobě národní technickou památkou, a to včetně motoru. A pokud se nebude vyměňovat motor, tak jsme velmi omezeni váhou vozidla tak, aby ten motor byl dostatečně silný," doplnil Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu.

Soutěž je otevřena designérům z celého světa. Dopravní podnik na ni vyčlenil 1 a půl miliónu korun. Pokud vše půjde podle plánu, novou soupravou bychom se mohli na Petřín vyvézt již za dva roky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu