• Načítám...
>

Výpadek příjmu z hazardu radnicím město vykompenzuje

  • 15. října 2021,
  • 14:09,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Prostřednictvím každoročních příspěvků na žáka, budou od roku 2024 městské části dostávat náhradu za výpadek příjmů z daně z hazardu. V minulosti si tuto částku mezi sebou rovným dílem dělilo hlavní město a městské části.

Reklama

Prostřednictvím každoročních příspěvků na žáka, budou od roku 2024 městské části dostávat náhradu za výpadek příjmů z daně z hazardu. V minulosti si tuto částku mezi sebou rovným dílem dělilo hlavní město a městské části. 

"V praxi to bude fungovat tak, že na konci roku 2023 a počátkem roku 2024, v důsledku nedávno přijaté vyhlášky, zaniknou poslední herny. Tím pádem město přestane dostávat peníze z daně z hazardu. A já předpokládám, že v roce 2023, při shvalování rozpočtu, už rovnou navýší onen příspěvek na školáka tak, aby městské části měly vlastně stejné příjmy, a to navzdory propadu v této dani," vysvětlil Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Schválení kompenzací odhlasovali jednohlasně zastupitelé hlavního města a vítají je i starostové městských částí. Někteří k nim ale mají drobné připomínky.

"Předně jsem rád, že ty herny zmizely prostě z takových těch ploch uvnitř sídlišť, uvnitř obytných celků. Co ale rád nejsem, že to prostě platí město ze svého, protože ta vyhláška se prostě dala udělat mnohem lépe. Dala se prostě přesunout do hotelů, dala se přesunout do různých herních míst, kde by se mohly uspořádávat pokerové turnaje. A proč to říkám? No protože, kdyby to takto fungovalo, tak se vlastně celý ten byznys nepřesunul na internet, kde z toho dnes těží někdo jiný. Ať už státní rozpočet, offshore rozpočty, zahraniční rozpočty, ale nemají to ta města," konstatoval Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

To, ale podle náměstka primátora Pavla Vyhnánka, chce hlavní město řešit iniciováním změny zákona.

"Který aktuálně určuje, že výnosy daní z hazardu, z takzvaných internetových her, z internetu, se dělí podle počtu automatů, těch klasických automatů, co jsou na územích obcí. Což vlastně nedává žádný smysl, protože Praze by typicky hrotilo, že se zánikem heren už nebude dostávat vůbec nic. Ani z těch internetových her," uvedl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy

Hlavní město tak požádá Poslaneckou sněmovnu o odpovídající změnu zákona tak, aby se tyto výnosy dělily jiným způsobem, než podle počtu automatů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu