• Načítám...
>

Výstava Staří mistři 2 nabízí díla pro milovníky umění

  • 20. října 2021,
  • 10:17,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Nová expozice ve Šternberském paláci navazuje na historickou tradici prezentace mistrovských děl v tomto objektu, v němž sídlila v letech 1811⁠–⁠1871 Společnost vlasteneckých přátel umění, předchůdkyně dnešní Národní galerie Praha. Vzácným kouskem je zde oltář s Ukřižováním od Hanse Raphona. Jedná se o jediný, v úplnosti zachovaný retábl s Pašijemi Krista v tuzemských veřejných sbírkách. Velmi rozsáhlá expozice nabízí ale mnohem více.

Reklama

Ukrývá se hned vedle Pražského hradu a nabízí opravdové skvosty. Ve Šternberském paláci si můžete vychutnat atmosféru děl pro opravdové milovníky umění. 

"Návštěvník uvidí to nejlepší ze starých mistrů. To znamená, že jestli má rád staré Italy, může přijít, jestli má rád vlámskou barokní malbu, může přijít. A jestli má rád umění holandských mistrů, tak bude také vítán. Zkrátka ukazujeme tady takový výběr toho nejlepšího, co naše expozice starých evropských mistrů v sobě uchovává," konkretizovala Olga Kotková, kurátorka Sbírky starého umění.

A jaká díla jsou ta nejzajímavější? 

"Stojíme před obrazy Petera Paula Rubense, což je takový opravdu highline naší expozice. To za mnou je Vyhnání z ráje. Je to taková malba, o kterou si žádají, chtějí si ji zapůjčit všechna velká, světová muzea. A potom taková perlička. Nevím, není to úplně to, co já bych měla nejraději, ale je to obraz, který se jmenuje Plačící nevěsta. Namaloval ho nizozemský malíř Jan Sanders van Hemessen. On se zhlédnul v Leonardu da Vinci a on udělal takovou karikaturu, jak vlastně on vnímal dílo božského Leonarda. A k tomu je tedy zajímavé to, že ten výklad obrazu, dlouhou dobu nikdo nebyl schopen poznat. Pak se našla jedna grafika, která měla dobový nápis, a tím se ten námět vysvětlil. Je to takový obraz, který bych řekla, že je určitě ten nejošklivější z celé expozice, ale proto ho naši návštěvníci milují," popsala  Olga Kotková, kurátorka Sbírky starého umění.

Výstava navazuje na svoji předchůdkyni, Staré mistry 1. Ta se nachází hned v protějším, Schwarzenberském paláci. 

"Je to propojeno podle toho, jak si to návštěvníci propojí sami. My se snažíme to nějak do každé expozice vtělit. Někdo má rád, řekněme takovou více zámeckou, takovou prohlídku ostentativní, tak toho bych určitě nasměrovala do Schwarzenberského paláce, tam ještě může obdivovat krásné pohledy na Prahu. Ale pokud někdo by si chtěl prohlédnut právě do detailu to umění, právě ty Italy, nebo jak už jsem o tom mluvila, tak si myslím, že by měl přijít k nám. Ale úplně to nejlepší by bylo, aby do těch expozic přišel do obou," doplnila Olga Kotková, kurátorka Sbírky starého umění.

A přijít sem můžete každý den kromě pondělí. Osoby do 26 let mají vstup zdarma. Veškeré informace najdete na webových stránkách Národní galerie. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu