• Načítám...
>

Praha na podzim vysadí přes 80 tisíc stromů

  • 19. října 2021,
  • 12:55,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

V letošním roce bylo vysázeno v hlavním městě přes 220 tisíc sazenic nových stromů. Další desítky tisíc budou vysazeny ještě na podzim, kdy je na sázení ideální počasí. Jak takové dosazování stromů vypadá se podívejte v reportáži.

Reklama

Pracovníci Lesů hlavního města Prahy vysadí na podzim téměř 84 tisíc sazenic lesních dřevin. Celý nový les vznikne, v blízkosti přírodní památky Lítožnice, hlavně kvůli řádění kůrovce. V hlavním městě ale probíhá také dosazování lesů, a to hlavně kvůli řádění kůrovce.

Tady, v Kunratickém lese, zasadí přibližně pět set sazenic. Z toho by v budoucnu mělo vyrůst asi padesát stromů. Do Kunratického lesa dorazili na dosazování i zástupci magistrátu.

Pane primátore, takto vás často nevidíme. Chystáte se tedy ujmout toho sázení vlastníma rukama?

"Určitě ano. My jsme dělali, ještě před covidem to začalo, celou řadu sázecích akcí pro veřejnost. Teď tady jdeme, tedy v Kunratickém lese, udělat obnovu části lesa, která byla zničena kůrovcem. Budeme sázet duby, buky, jedle a brslen," uvedl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

V boji proti kůrovci pomohlo letošní léto, které nebylo tak teplé a suché. Nevznikly tak ideální podmínky pro jeho množení.

"Tady za mnou vidíte takovou mýtinku, která má asi pět set metrů čtverečních. Zde byl jednodruhový porost. Byl zde smrk a my už asi pětadvacet let, v Praze, nesázíme smrky, a to vůbec. Celkově máme v Praze kolem pěti procent smrkových lesů. Pokud se objeví taková monokultura, smrková, v nějakém místě, tak bohužel je z větší části napadena kůrovcem.  My jsme si celkově, za hlavní město vytyčili, že v následujících osmi letech vysázíme milión stromů. Mohu slavnostně prohlásit, že do konce tohoto roku jich budemem mít vysázeno přibližně čtyři sta tisíc," konstatoval Petr Hlubuček, náměstek primátora.

 Lesníci v Praze nesází monokultury. Vysazuje se 18 druhů stromů. Mezi nimi třeba modřín, borovice, duby, buky či habry. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu