• Načítám...
>

Magistrát reaguje na zhoršující se covidovou situaci

  • 20. října 2021,
  • 16:50,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Zhoršující se epidemiologická situace přináší další vlnu opatření. Tentokrát se zaměřuje převážně na žáky základních škol, ti jsou totiž rizikoví. Nejsou očkovaní a často mají průběh mírný. Jak celou situaci hodnotí Magistrát hlavního města?

Reklama

Více než 100 škol, na území hlavního města Prahy, je momentálně postiženo šířením Covidu 19. Proto se Magistrát rozhodl doporučit školám některá opatření.

"My jsme se po konzultaci s hygienou rozhodli, že vedení hlavního města vyzve zřizovatele škol na území kraje, aby vyhodnotili tu aktuální situaci s nemocností žáků na svých školách a na základě dat, aby se rozhodli dobrovolně, zda na začátku příštího týdne, tedy konkrétně v pondělí a v úterý, by eventuálně přistoupili k vyhlášení dvou dnů ředitelského volna," oznámil Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Ředitelské volno by tak navázalo na podzimní prázdniny a děti by se tak dostaly do devítidenní izolace od ostatních spolužáků. 

"Pochopitelně ty dva dny ředitelského volna mohou způsobit mnoha lidem velké kompikace, ostatně i mně, ale bohužel, toto je v tuto chvíli prostředek k tomu, jak udržet tu situaci pod kontrolou," konstatoval Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Podle údajů Hygienické stanice hlavního města Prahy stoupá nákaza hlavně mezi dětmi ve věku 12-15 let. V této věkové skupině je nemocnost 379 dětí na 100 tisíc.  

"Je tam vzestup o sto třicet šest procent, včera to bylo ještě o devadesát osm, dneska už je to o sto třicet šest procent. Takže to jsou taková alarmující čísla, která nás vedla k tomu, že jsme se snažili zamyslet nad tím, čím bychom mohli omezit ten přenos toho onemocnění. Abychom to ještě umocnili, tak bychom byli rádi, kdyby se prvního listopadu mohly děti přetestovat. V případě, že by tam byl někdo pozitivní, tak by zase se z toho kolektivu vyloučil. Kolektiv by se nijak neomezoval a děti by mohly chodit do školy dál," vysvětlila Zdeňka Jágrová, ředitelka hygienické stanice hl. m. Prahy.

Testování by se mělo týkat nejen žáků základních škol, ale také studentů nižších ročníků gymnázií. Ředitelka hygienické stanice také zmínila, že musíme počítat s dalšími nárůsty. Rychlejší šíření, podle primátora, komplikuje i nemožnost očkování mladších žáků. 

"Děti pod dvanáct let v tuto chvíli nemohou být očkovány, zatímco dospělí nebo děti nad dvanáct let mohou být očkovány, tak prostě děti pod dvanáct let nemohou. My každopádně připravujeme pokračování kampaně na podporu očkování, která bude zaměřena i tedy na mladší dospělé," upozornil Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Další zpřísnění navrhuje i vláda, zmiňovala třeba povinné nošení roušek ve školách. Tomu ale chce magistrát tímto krokem zabránit. 

"Pro nás je ta komunikace s resortem zdravotnictví trochu obtížnější, protože v pondělí říkali něco jiného, než co třeba říkají dnes. My ale kontinuálně kooperujeme s ministerstvem školství, kde vlastně apelujeme na stejný postup. To znamená, abychom raději plošně testovali, než například opětovně nasazovali roušky ve třídách," uvedl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy pro oblast školství.

Počty pozitivních případů stoupají v celé zemi, za úterý přibylo nejvíce nakažených od 20. dubna. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu