• Načítám...
>

Městské společnosti nabízí snížení záloh na energie

  • 15. listopadu 2021,
  • 10:32,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Pražská energetika a Pražská plynárenská hodlají řešit aktuální energetickou krizi s klienty zkrachovalých dodavatelů elektřiny a zemního plynu. Na základě jednotlivých žádostí mohou odběratelům nabídnout i snížení zálohových plateb. Přesto však doporučují nezůstávat nadále v režimu DPI, který je pro odběratele značně nevýhodný.

Reklama

Městské společnosti Pražská energetika a Pražská plynárenská se zapojí do pomoci klientům zkrachovalých dodavatelů elektřiny a zemního plynu. Ti se aktuálně ocitli v režimu u dodavatele poslední instance, což většině působí nemalé finanční potíže.

"My jsme si vědomi toho, že to není vůbec příjemná situace, protože v mnoha rodinách najednou vzniká povinnost zaplatit zálohu, se kterou ve svých finančních příjmech nepočítala. Právě proto mohou klienti, kteří jsou právě v režimu u dodavatele poslední instance, využít možnosti snížené platby zálohy a to do výše 50 % za měsíc listopad a do výše 60 % za měsíc prosinec," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy. 

Společnosti budou situaci klientů řešit individuálně na základě jednotlivých žádostí. Touto cestou se pokouší reagovat na aktuálně probíhající energetickou krizi.

"Nastalo to v nejhorším možném období, to znamená na začátku zimy, kdy spotřeba energií roste, kdy lidé potřebují topit, jsou nejistí a nervózní, kdy je potřeba tuhle věc řešit komplexně, včetně i vlivu státu. Jsme zase ve špatném období, kdy dochází ke střídání vládní garnitury a podobně," řekl Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky. 

"Pražská plynárenská přijala do režimu dodavatele poslední instance necelých 40 tisíc zákazníků po zkrachovalé Bohemia Energy, aktuální stav je takový, že zhruba 16 tisíc zákazníků už si našlo nového dodavatele, přičemž řádově 85 % zůstalo u Pražské plynárenské," řekl Miroslav Vránek, tiskový mluvčí Pražské plynárenské. 

Pražská energetika a Pražská plynárenská doporučují odběratelům nezůstávat nadále v režimu DPI. Snížením záloh totiž nedochází k odpuštění platby.

"Finální částka by následně musela být doplacena v době ukončení toho režimu dodavatele poslední instance, pro tu větší jistotu je tedy lepší dojít si k řádnému dodavateli elektrické a plynové energie," řekl Jan Chabr. 

V případě snížení zálohových plateb se klienti taktéž připraví o výhodu z dočasně prominuté DPH.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu