• Načítám...
>

Studenti mají nově v menze UK nealkoholické pivo

  • 24. listopadu 2021,
  • 15:49,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Studenti si teď nově v čase oběda mohou nabídnout nealkoholické pivo. Vyvinul ho Matfyz společně s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v Lipovce. Lahodný mok mohou vysokoškoláci ochutnat v provozovnách menz a bufetů Univerzity Karlovy.

Reklama

V rámci nového konceptu menz vzniklo speciální studentské pivo.

Unikátní technologie, která využívá vinařské kvasinky byla ideově vymyšlena na Matfyzu ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským.

"My jsme před několika lety na Matfyzu v podstatě vymysleli, že by bylo hezké mít písmenko π v písmenku O, což je taková matfyzácká hříčka pívo a trošku jsme na této ideji začali stavět Pěkný číslo a teď Slušné číslo," řekl Martin Vlach, proděkan, Matematicko-fyzikální fakulta UK.

To je název nealkoholického piva, jehož výrobu zajišťuje benešovský pivovar.

"Udělat pivo, které je chuťově vyvážené a zároveň bez alkoholu je poměrně velká výzva. Proto jsme přistoupili na spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, který přišel s tou kombinací, jak to pivo vylepšit, aby sedělo pro studenty a lidi, kterým by ta mladinová chuť vadila," řekl Petr Dařílek, jednatel Pivovaru Ferdinand.

"Mně přijde velmi příjemné, chuť je taková klasická, klasické české pivo. Člověk si ani neuvědomí, že je bez alkoholu," řekl Tomáš Zima, rektor UK.

Smyslem celého nápadu bylo vytvořit produkt, který by umožnil konzumaci studentům během dne.

"Proto bylo důležité nabídnout nealkoholický produkt, který si na jednu stranu zachová vše, co je spojeno s chutí piva, ale zároveň právě umožní, aby se ti studenti mohli řádně účastnit výuky," řekl Tomáš Horáček, kvestor UK.

V plánu je už další zlatavý mok. Tentokrát by však měl být alespoň lehce alkoholický.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu