• Načítám...
>

Praha řeší pandemickou situaci

  • 19. listopadu 2021,
  • 15:16,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražský magistrát představil novou kampaň, která má za cíl podpořit očkování proti nemoci covid-19 a oslovit tak zejména nenaočkované Pražany nebo ty, kteří nemoc v posledních šesti měsících neprodělali. Hlavní město tak reaguje na plánované protiepidemické opatření.

Reklama

V souvislosti se zhoršující se situací pandemie covid-19 a plánovanými vládními opatřeními zasedl krizový štáb hlavního města. Hlavním tématem jednání bylo očkování a zejména počet stále nenaočkovaných Pražanů nebo těch, kteří nemoc v posledních šesti měsících neprodělali.

"To znamená lidé, kteří budou mít problém podle toho tzv. bavorského modelu. Těch lidí je zhruba 311 tisíc, kdybych to počítal od 16 let, od 18 let je to přes 300 tisíc osob," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Z toho důvodu se očekává narůstající zájem o očkování. K tomu v hlavním městě slouží 39 očkovacích míst s denní kapacitou 17 a půl tisíc dávek denně.

"Je to bez praktiků a bez mobilních týmů, jsou to tedy ta očkovací místa nejen ve velkých nemocnicích, kde jsou teď poměrně delší objednací lhůty, obvykle jsou to ale i ta menší očkovací centra, jako třeba očkovací centrum na Vyšehradě, kde je teď třeba připravená akce 1000 + 1000, tedy tisíc nových slotů na sobotu a tisíc nových slotů na neděli. Je možné se zaregistrovat na ta očkovací místa," řekl Zdeněk Hřib. 

Na většině z nich je k dispozici také jednodávková vakcína Janssen. Krizový štáb se zabýval také problematikou trasování nakažených. Hygienikům se totiž podle dostupných údajů daří kontaktovat pouze přibližně 65 % lidí.

"Já bych chtěl vyzvat všechny Pražany, aby byli v komunikaci s Hygienou vstřícní a aby jim ulehčili tu jejich už teď velice komplikovanou a nelehkou práci," řekl Zdeněk Hřib. 

"Chtěl bych poděkovat hasičům, kteří pomáhají Hygieně s trasováním. Myslím, že jsme jeden z mála krajů v rámci republiky, který trasování ještě zvládá. Jinak po diskuzi s některými hejtmany opravdu v mnohých krajích je problém nejen s trasováním, ale i především s testováním a to tím, že je dlouhá čekací doba na PCR testy i jejich vyhodnocování v laboratořích. V Praze takový problém zatím nemáme," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Na území hlavního města funguje 134 odběrových míst s denní kapacitou 51 000 odebraných vzorků. Hlavní město zároveň představilo novou kampaň, která má za cíl podpořit očkování. Lidé se tak budou již brzy setkávat nejen s rozhlasovými spoty, ale také s plakáty a letáky, které budou vyvěšeny například v městské hromadné dopravě či na dalších veřejných místech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu