• Načítám...
>

Adventní Praha bude letos bez trhů

  • 26. listopadu 2021,
  • 15:39,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Bezmoc a mnohamilionové ztráty. Tak mluví o zrušených vánočních trzích jejich pořadatelé a zejména stánkáři. Těm vedené metropole nabízí pomocnou ruku.

Reklama

Vedení hlavního města reagovalo na vládní opatření zakazující konání vánočních trhů. Podle pražského Magistrátu je toto nařízení zcela nesmyslné.

"My jsme z toho úplně v šoku, protože to opatření vlády přišlo den před začátkem konání většiny vánočních trhů, upřímně ho nechápeme, protože vláda řeší pouze vánoční trhy, ostatní trhy ponechává v platnosti. My bychom pochopili omezení vánočních trhů, to znamená omezení kulturního programu, omezení prodávání občerstvení, ale nechápeme zrušení vánočních trhů včetně té možnosti prodávání vánočních předmětů. Velké řetězce mohou prodávat výrobky z Číny ve svých regálech a malí čeští živnostníci venku na ulici, kde si myslím, že to riziko epidemiologické nákazy je razantně menší, toto konat nemohou," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Nejen prodejci, ale také pořadatelé mluví o beznaději a především o ztrátách, které v celkovém součtu sahají do desítek milionů korun.

"Máme spoustu partnerů a stánkařů, pro které to je jediný zdroj obživy a dlouho se na to připravovali, stejně jako my a teď nevíme, co máme dělat. Pro ně i pro nás je to likvidační rozhodnutí, budeme očekávat reakci vlády vzhledem k nějakým kompenzacím, které by měly přijít rychle a ta situace je strašně složitá a já opravdu soucítím se všemi, kteří v tomhle oboru podnikají v celých Čechách, protože je to obrovská rána pro ně, pro jejich rodiny a myslím si, že spoustu lidí toto rozhodnutí pošle do chudoby," řekl Libor Votruba, předseda představenstva Taiko.

Vedení metropole zvažuje odkup vybraného zboží od stánkařů, čímž by se jim alespoň částečně kompenzovaly ztráty. Musí ale počkat na vyjádření vlády ohledně možného odškodnění.

"My jsme už od včerejška zvažovali právě možnost odkupu, hlavně toho zboží, které se rychle kazí. To znamená potraviny, které bychom mohli distribuovat například zaměstnancům našich příspěvkových organizací, typicky škol nebo pečovatelských domů nebo i klientům pečovatelských domů, případně i našim žákům. Pochopitelně pokud bychom k tomuto kroku přistoupili, tak je možné, že zhatíme některé ty možnosti kompenzací, které by správně přináležely těm prodejcům. My začneme odkupovat, ale až v okamžiku, kdy budeme s jistotou vědět, že tím neznemožníme prodejcům získání bonusu a kompenzací ze strany těch vládních schémat," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Praha zároveň vyzvala ministra zdravotnictví, aby zvážil možnost úpravy tohoto nařízení tak, aby bylo konání vánočních trhů možné byť třeba v omezeném režimu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu