• Načítám...
>

Praha schválila rozpočet na rok 2022

  • 29. listopadu 2021,
  • 16:43,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Rada hl. m. Prahy schválila rozpočet na rok 2022. Příští rok se ponese ve znamení rekordních investic a nízkého zadlužení.

Reklama

Hlavní město bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem přesahujícím 90 miliard korun. Rozpočet na rok 2022 schválila Rada hl. m. Prahy.

"Rozpočet hlavního města Prahy na rok 2022 se nese ve znamení rekordních investic a rekordně nízké míry zadlužení," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Na investice je vyčleněno téměř 20 miliard korun. Nejvýznamnější částka poputuje na dopravu. Využita by měla být na celou řadu dílčích projektů, mimo jiné i na výstavbu metra D. Město ale počítá i s dalšími investicemi.

"Těch významných investic je připravena celá řada a celá řada je v opravdu pokročilém stádiu veřejné zakázky. Z těch, co jsou připravené a podepsané se zhotoviteli, určitě zmíním Průmyslový palác, kde počítáme zahájení stavby ihned z kraje ledna, tam je již podepsaná smlouva a zmíním lávku Holešovice - Karlín, kde je rovněž již podepsaná smlouva. U těch zakázek opravdu v konečném stádiu výběru zhotovitele zmíním například Libeňský most, Dvorecký most," řekl Pavel Vyhnánek.

Finance jsou připraveny taktéž na rekonstrukci Malostranského náměstí či například přípravu nového koncertního sálu na Vltavské. Praha počítá i s 1 miliardou korun na investice pro městské části a součástí výdajů jsou mimo jiné i dvě miliardy na splátky úvěrů města. Příští rok se tak ponese i ve znamení nízkého zadlužení.

"Díky odpovědnému hospodaření města neustále snižujeme ten dluh z minulých období, ze 35 miliard jsme se dostali na částku pod 15 miliard korun, také jsme zeštíhlili úřad o 7 % úředníků," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

V příštím roce se tak podaří snížit zadlužení města na nejnižší úroveň za posledních 20 let. Míra zadlužení bude činit rovných 12 miliard korun. Rozpočet na rok 2022 bude projednán na prosincovém Zastupitelstvu hl. m. Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu