• Načítám...
>

Villa Pellé vystavila tvorbu Radka Pilaře

  • 7. ledna 2022,
  • 1:42,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Radek Pilař 90, tak zní název výstavy, kterou nabízí Villa Pellé v pražské Bubenči. Od 20. října roku 2021 láká veřejnost na průřez autorových nejznámějších děl. A patří mezi ně i známý český loupežník.

Reklama

Rumcajs, Manka a Cipísek - to jsou bezesporu jedny z nejznámějších pohádkových postaviček, které nakreslil výtvarník a ilustrátor Radek Pilař. Rozhodně však nejsou jeho jedinou tvorbou. Známá i méně známá díla Radka Pilaře vystavila pražská Villa Pellé. 

"Výstavu Radka Pilaře jsme připravili k jeho nedožitým devadesátým narozeninám ve spolupráci s rodinou. S dcerami a jeho vnučkou. Přizvali jsme k tomu kurátora Pavla Ryšku a architekta Tomáše Svobodu. Výstava se nachází v celé vile. Nachází se v přízemí, v prvním patře a na půdě. Návštěvníci mohou vidět průřez celou tvorbou Radka Pilaře," uvedla Martina Vaverová, produkční Villy Pellé.

Radek Pilař se narodil v roce 1931. Během svého života se věnoval ilustracím, grafice, malbě, filmové tvorbě, ale i režii. Přízemí Villy Pellé je věnováno autorově rané tvorbě z 50. let. Veřejnost se dále může těšit na rozsáhlou tvorbu pro děti a nepůjde jen o oblíbeného Rumcajse. Radek Pilař má totiž na svědomí i samotnou postavičku Večerníčka, kterého děti poprvé na obrazovkách spatřily už v roce 1965. 

"Je tady vidět ta jeho pečlivost s jakou pokračoval, s jakou tvořil. Můžete tady vidět první kresby právě Večerníčka. Můžete tady vidět, na třech obrazovkách, jedna je z šedesátých let, jedna z devadesátých, jedna současná, vlastně vidět vývoj té znělky, té oblíbenosti. Užijí si u nás i děti. Máme tady spousty aktivit pro děti. Ať už je to jednak prohlížení knížek. Je to interaktivní. Máme tady Meotar, mohou si trochu animovat a tvořit své příběhy z předpřipravených předloh," popsala Martina Vaverová, produkční Villy Pellé.

Návštěvníci se kromě ilustrací a maleb seznámí i s videoartem, který hrál v Pilařově tvorbě významnou roli. Autor totiž, jako jeden z prvních umělců v Československu, začal pracovat s elektronickým obrazem. A to už na začátku osmdesátých let.

"Jako první v Československu přišel s něčím novým i bez toho nebo s tím, že neměl přístup k pořádné technice, protože videotechnika byla laikům v podstatě nepřístupná. Bylo to hodně zaměřené spíše na tu oficiální sféru. A Radek Pilař si sám našel způsob, inspiroval se i v zahraničí tedy, ale našel si sám technický způsob, jak připravovat první videa, videoart nebo nějaké jako filmové koláže," dodala Martina Vaverová, produkční Villy Pellé.

Radek Pilař se svou tvorbou zapsal do srdcí nejednoho dítěte. Výstava Radek Pilař 90 však odhaluje autorův všestranný umělecký talent a nepochybně zaujme všechny věkové kategorie. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu